Modern funkciókkal születik újjá - Szolgáltatóház épül a Bocskai utca – Kálmán utca sarkán
Modern funkciókkal születik újjá - Szolgáltatóház épül a Bocskai utca – Kálmán utca sarkán

Egyre látványosabb a Bocskai utca – Kálmán utca sarkán életveszélyessé vált épület újraéledése. A helyi védettséget élvező, de teljesen leromlott állagú házon a munkálatok az épület 3. szintjének zsaluzásával, a tetőtéri szinten a falak és pillérek betonozásával folytatódtak, jelenleg az épület homlokzatának falazása és a kert területrendezése történik.

Mint ismert: a korábban az utcakép szerves részeként a múltat őrző, de romossá vált épület egy önkormányzati projekt keretében újul meg teljesen. A városvezetés számára elsődleges az épített örökség megőrzése, ennél a háznál a műszaki állapotromlás miatt azonban a renoválás helyett az újjáépítés volt a megoldás.

Zöld hatás is

Így külsőleg megőrzi eredeti jellegét, belsőleg pedig modern funkciókkal nyit nemsokára az utóbbi időben használaton kívüli épület, köszönhetően a Zöld Város projektnek, melynek ez is a része. A fejlesztés itt is hozzájárul a település általános környezeti állapotának javulásához, mivel a beruházás által jelentős zöldfelület-fejlesztés valósult meg, csakúgy, mint  a korábbi helyszíneken – Benczúr-Bessenyei tér, Bujtosi Városliget, Arany János utca, Pazonyi tér.

Szolgáltatóház épül

A  városházi pályázatok és projektmenedzsment  referatúra tájékoztatása szerint a  Bocskai u. 16.  szám alatti épület helyére új, modern elemeket is alkalmazó, de utcafronti kialakításában a meglévő épületekhez és a városképhez illeszkedő, 21. századi igényeket is kielégítő, háromszintes Szolgáltatóház kerül.  Az épület melletti területen köztérként is funkcionáló kertet alakítanak ki sok zöldfelülettel, növénysávokkal és burkolt járdákkal, teresedéssel, lépcsővel és akadálymentes rámpával. A tervezett épület egyterű nagy helyiségeket foglal majd magába, amelyek szintenként kiadhatók lesznek. Az irodahelyiségek az oromfal felé nagy üveg függönyfallal csatlakoznak, az udvar felé a földszinten szintén függönyfallal, az emeleti szinteken nagy nyílászárókkal. A bejárat a járdán keresztül kerekesszékkel is megközelíthető lesz. Az épületben a belső függőleges közlekedést lifttel és lépcsővel oldják meg. A Szolgáltatóház kiszolgálására nyolc parkolóhely létesül sorompó lezárással, gyeprácsos felülettel, míg a parkoló melletti térburkolaton egy tíz férőhelyes kerékpártárolót is kialakítanak.  A kivitelezés első lépése a meglévő épület bontása volt, mely 2019. év végére megtörtént, ám nem várt, összetett műszaki problémák adódtak, s a pandémiás időszak is lassító tényező volt, így a kivitelezés várható befejezése: 2020. év vége.