Modellt állt a nyíregyházi fókaborjú

Bár a fókák sok mindenben alkalmazkodtak a vízi életmódhoz – hiszen testük áramvonalas, orrnyílásaik zárhatók, végtagjaik pedig úszókká módosultak –, elléskor mégis a partra kell jönniük.

Böbe, a 15 éves fókahölgy a medence partján hozta világra kicsinyét. A 8 kilogrammos, 60 centiméter hosszú borjú jól van, és anyjával, valamint 4 éves testvérével, Barackkal él közös medencében.

Az Atlanti- és a Csendes-óceán északi vizeiben honos állat testét a vizek alacsony hőmérsékletétől vastag bőr alatti zsírrétege védi meg. Bár mechanikai védelmet és tápanyagraktárt is jelent az állat számára, legfontosabb azonban a hőszigetelő szerep. Nem véletlen, hogy az emlősállatok világában a fókáknak van a legsűrűbb, leginkább zsírdús teje, hiszen a borjaknak gyorsan kell hőszigetelő zsírréteget növeszteniük.

A kicsit az első 6 hétben szoptatni fogja az anyja s mivel a tehéntejnél 12-13-szor zsírosabb tejjel fog táplálkozni, a szoptatási időszak végére a bébisúly a duplájára fog nőni, míg a hossza nem fog változni.