Mobil kormányablak települt ki a kórházba
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház is csatlakozik az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által létrehozott Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez, amelynek célja, hogy az egészségügyi szolgáltatók összekapcsolásával és a nekik létrehozott egységes kommunikációs tér biztosításával kiaknázza az e-egészségügyben rejlő lehetőségeket.

Mobil kormányablak települt ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház nyíregyházi telephelyére. Az intézmény és telephelyei csatlakoznak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által létrehozott, Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi szolgáltatókat összekapcsolják, létrehoznak nekik egy közös kommunikációs teret, így zökkenőmentesebb lesz a betegellátás.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos


– Ismert az a tény, hogy az egészségügyi intézményeknek november elsejétől kötelező csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez. Ahhoz, hogy itt be tudjunk lépni és ahhoz, hogy a beteg dokumentációjával bármit tudjunk tenni, ahhoz szükséges egy azonosító, és ez az azonosító az e-Személyi igazolványon keresztül valósulhat meg. Minden orvosnak, aki betegellátást fog végezni, illetve annak a szakszemélyzetnek is, akik közvetlenül a betegellátásban részt vesznek, azoknak van szükségük erre, hisz ezáltal tudjuk a betegeinket nyomon követni és nagyobb betegbiztonságot tudunk ezáltal biztosítani
– mondta el Dr. Adorján Gusztáv a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

A rendszer létrehozásának további előnye az e-recept bevezetése is november elsejétől. Ez után sem fog alapvetően változni a gyógyszerek patikai kiváltása, a papíralapú vények továbbra is használatban maradnak. Azonban bárki kiválthatja az orvos által számára felírt készítményeket a papírvény nélkül is. Ehhez csak a személyi igazolványa és a taj-kártyája együttes felmutatására van szükség, vagy ha rendelkezik e-személyivel, akkor ez utóbbi dokumentumot elegendő a patikusnak bemutatnia. Ezért is érdemes mielőbb elkészíttetni az e-Személyi igazolványt.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos


– Ez egy nagyon fontos vívmánya a jelenlegi kormányzatnak. Többet is kell, hogy megemlítsek ezzel az e-Személyivel kapcsolatban. Egyrészt egy dátumot, november elseje. Ez azért fontos, mert ettől kezdve elérhető vált azaz Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, amely egy felhőben fogja rögzíteni a betegek adatait. Nagyon fontos lesz ez az elektronizált közigazgatási rendszerben, elektronizált egészségügyi ellátásban is. Pontosan azért, mert innentől kezdve mind a papírmozgás, mind pedig olyan dolgok kiküszöbölhetőek lesznek, amelyek lassították az egészségügyi ellátást. A kormányhivatal éppen ezért kíván minden segítséget megadni, illetve hozzáadni magához az elektronizált egészségügyi ellátáshoz, ezért a mai napon a Jósa András Oktatókórházban egy mobil kormányablakkal készültük, hogy az itt jelenlévők közül, aki még nem rendelkezik e-Személyi igazolvánnyal, ez megközelítőleg 350 fő, annak a nagy része ezt a mai nap folyamán ezt el tudja készíteni – mondta el dr. Polgári András a Megyei Kormányhivatal főigazgatója.


Az e-Személyi igazolvány kiváltását díjmentesen vehették igénybe a kórházi dolgozók, de természetesen a lakosság számára is térítés mentesen vehető igénybe az új dokumentum beszerzése.

Kanócz Rita