Mit tud a munkaszolgálatosokról? Ezen a kötetbemutatón bővítheti ismereteit!
Illés György Rekviem a muszosokért című kötetének bemutatóját március elsején tartják a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

A munkaszolgálat a második világháború idején Magyarországon kialakult és fennállt különleges katonai intézményrendszer volt. Néhány éve alatt többször változott és a nyilas uralom idején, a teljes összeomlással együtt szűnt meg. Különlegessége abból állt, hogy bár a honvédség kötelékében és katonai alakulatokba szervezve, de fegyver nélkül, kizárólag munkavégzéssel teljesített háborús szolgálat volt.

Kezdetben csak az alkalmatlannak nyilvánított fiatalok rövid, fegyver nélküli szolgálatát jelentette. Később érvényét az idősebb generációkra is kiterjesztették, sokszor büntetés, alkalmatlanság, politikai megbízhatatlanság alapján választották ki erre az embereket. A fokozódó zsidóellenesség és a háborús körülmények közepette egész rendszerré szélesedett. Katonai szerepe mellett a nemzeti kisebbségek, egyes felekezetek és különösen a zsidóság kirekesztésének, megalázásának, a politikai (baloldali) ellenfelekkel való leszámolásnak és gyakran a gátlástalan – olykor gyilkosságokba torkolló – brutalitásnak is terepe lett. A gettósítások és a tömeges deportálások idején viszont sokak számára menedék volt és szerencsés esetben a túlélést is jelentette.