Mit főzzünk a hét végén?
Gondolom, nem vagyok azzal a problémával egyedül, hogy nem a főzés az igazi kihívás, hanem kitalálni, hogy mi is kerüljön a család asztalára a hét végén.

Ezt szeretnénk megkönnyíteni a jövőben azzal, hogy új rovatot indítunk a nyiregyhaza.hu oldalunkon, ahol ismert mesterszakácsok, séfek fognak ötleteket adni Önöknek ahhoz, hogy mit főzzenek hét végén, és persze azt is, hogy készítsék el az ételeket, hogy nagyon ízletes legyen. Arra is kértük őket, hogy osszanak meg velünk olyan konyhai trükköket, melyek nagyban megkönnyíthetik a háziasszonyok munkáját. Természetesen ezt Önöktől is kérjük, ha van olyan különleges receptje, mellyel csak ritkán lehet találkozni, vagy olyan konyhai fortélyt ismer, mely nagyban megkönnyítheti a háziasszonyok munkáját, írják meg nekünk bátran, a honlap@nyiregyhaza.hu címre.

Időkímélő menü, hétvégére

De, hogy addig se maradjanak ötlet nélkül, megosztom Önökkel, én mit tervezek főzni a hét végén. Először azt szoktam végiggondolni, hogy mennyi időm lesz erre a műveletre, milyen tervem, programom, munkám van még mellette. Ez az ételösszeállítás kiváló akkor, amikor az ételkészítés mellett takarítani is szeretnék, hiszen mindegyik olyan, mely csak néhány percnyi előkészítést igényel, és amíg elkészül, addig is van idő porszívózásra, porolásra stb., hiszen nem kell mellette állni. Így egy délelőtt alatt letudjuk az összes házimunkát, jut idő pihenésre is.

Habart krumplileves

Hozzávalók:

3-4 közepes krumpli
babérlevél

1 pohár tejföl
1 evőkanál liszt
olaj, őrölt kömény, pici piros paprika, bors, egy cikk fokhagyma, petrezselyemzöld

Elkészítés:

A krumplit megpucolom és kockákra vágom. Én szinte minden habart ételt rántok is egyszerre. Egy edénybe kevés olajat teszek, melyen csipetnyi őrölt köménnyel zsemleszínűre pirítom a lisztet. Ha kész, meghintem piros paprikával, és azonnal hozzáadom a tejföl, majd felengedem vízzel. Ebbe már mehetnek a kockára vágott burgonyadarabok, és a fűszerekkel készre főzöm. A petrezselyemzöld nagyon finom ízt kölcsönöz a levesnek, kár lenne kihagyni.

Fűszeres tarja savanyúkáposzta-ágyon

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta
8 szelet sertéstarja
só, bors, fokhagyma, kevés olaj

Elkészítés:

A tarja fűszerezéséhez egy kis edénybe töltöm az olajat és beleteszem a fűszereket, belenyomom a fokhagymát és ezzel kenem meg a hússzeletek mindkét oldalát.
A savanyú káposztát megmosom, majd egy tepsibe helyezem, meglocsolom kevés olajjal és ráteszem a tarjaszeleteket. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül egy óráig sütöm alufólia alatt, majd még 10 percig pirítom takarás nélkül. Aki szeretné még ízletesebbé tenni, annak javaslom a füstöltszalonna-csíkokat vagy kolbászkarikákat is rá, nem fogja elrontani.

[REKLAM]

Desszert

Nemcsak a gyorsaság motivált akkor, amikor ezt a desszertreceptet osztom meg Önökkel, hanem az a tény is, hogy a süteménysütés nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé. A családom és a barátaim jól tudják, hogy akár egy ötvenfős társaságnak is képes vagyok megfőzni, akár szabad tűzön is, de egy piskótatekercs igazi kihívás lenne. Így igyekeztem tökélyre fejleszteni a gyorsan, sütés nélkül készíthető édességeket.

Kekszes tejfölös süti

Hozzávalók:

50 dkg szögletes háztartási keksz
2 nagy pohár tejföl
9 evőkanál kristálycukor
3 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál keserű kakaópor

Elkészítés:

Az egyik pohár tejfölbe belekeverünk 4 evőkanál cukrot és 2 csomag vaníliás cukrot. A másikba 5 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 1 kanál kakaóport.

Egy közepes méretű (20x30 cm) tepsi aljára tegyünk egy réteg háztartási kekszet. Kenjük el rajta a vaníliás tejföl kétharmadát. Fedjük be egy réteg keksszel, egyengessük el rajta a kakaós tejföl kétharmadát. Borítsuk be egy újabb réteg keksszel, majd a maradék vaníliás és kakaós tejfölt öntsük a tetejére, egyengessük el, fogpiszkálóval tetszés szerint rajzoljunk bele mintákat.

Tegyük hűtőbe 10–12 órára! A keksz megpuhul, a tejföl pedig kissé megköt.

Ha valakinek megtetszett az édesség egyszerűsége, javaslom, hogy ízesítse kedve szerint. Én készítettem már kókuszosat, ahol a kakaópor helyett kókuszreszeléket tettem a tejfölbe. De bármilyen gyümölccsel ízesítve is nagyon finom. Lehet rumos-meggyes vagy narancsos, de a hamarosan érő szamócával is isteni finom desszert.

Sipos Marianna