Mit főzzek ma – Beregi sajttű

Máj 21, 2015
A gépsonka helyett kipróbálhatjuk főtt vagy füstölt hússal, esetleg szendvicssonkával is. A zsemle és a kifli helyett megteszi a zsemlekenyér is. Sok vendéglátóhely előételként kínálja a Beregi sajttűt, míg mások némi kiegészítéssel főételként ajánlják.

Hozzávalók:
40 dkg Trappista sajt
10 dkg gépsonka
4 zsemle vagy kifli
2 tojás
5 dkg liszt
4 adag tartármártás
2 dl olaj
tetszés szerint só, ételízesítő

Tartármártás: 1 tubus majonézt és 2 dl tejfölt összekeverünk. Adunk hozzá kevés citromlevet, 2 dkg porcukrot, 1 dl fehérbort, 5 csemege uborkát, fél csomag metélőhagymát. Egy fej salátát tálalunk mellé.

A sajtot, a gépsonkát, a zsemlét vagy kiflit karikára vágva spicctűre vagy hurkapálcikára rétegesen tűzdeljük fel (mint ahogy a rablóhúst). A felvert tojásban bundázzuk és forró olajban kisütjük.

A Beregi sajttű tálalása ízesített tartármártással és zöldsaláta levéllel történik.

Forrás: „Egy falat Tündérmező, Vándorúton Szabolcs Szatmárig” címen jelent meg nemrégiben a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye tájait és gasztronómiai kultúráját bemutató könyv. A könyv készítése során a hagyományos, tájjellegű ételeket a mai kor ízlésének megfelelően készítették el és tálalták, amely páratlan felfedezéssel járt. Az általunk bemutatott recept megtalálható a könyvben.

Még több hasznos recept a nyiregyhaza.hu-n

ÖHÖN
Az öhön (slambuc, öreglebbencs) eredetileg egy alföldi pásztorétel, leginkább a krumplis tésztához hasonlító egytálétel. Ízlés szerint tehetünk bele még több burgonyát és kolbászt. A népszokás úgy tartja, hogy harminckétszer kell megforgatni a bográcsot, akkor lesz benne tökéletes a slambuc. A legenda szerint, amelyik pásztorember megette a slambucot, az csak annyit tudott mondani: „Öhön”. Így kapta a nevét. Tovább

ÓZON SALÁTA
Bár megoszlanak a vélemények, hogy a meleg napokon mennyire jó ötlet tejfölös, majonézes salátákat készíteni, hiszen ekkor sokkal romlandóbbak a tejtermékekkel készült ételek, ugyanakkor nincs üdítőbb a kánikulai napokon, mint egy hideg, savanykás ízvilágú majonézes saláta. Tovább

MEGGYCIBERE
Nagymamám gyakran főzött június végén meggyciberét. Bár, én ezt csak egyszerűen meggylevesnek hívtam. Honnan is tudhattam volna, hogy a habarással készített meggyleves a meggycibere? Tovább

GÖRCSLEVES 6 SZEMÉLYRE
A beregi térség egyik jellegzetes levese a görcsleves, vagy még nevezik csimbókos és kötött tészta levesnek is. Nevét a különleges eljárással készített tésztának köszönheti. Ez az étel szorosan hozzátartozott a pásztorkultúrához, hiszen szabadban is elkészíthető. Tovább

HELLÓ LAPCSÁNKA
A Helló Nyíregyháza rendezvény Mosoly utczájában nemcsak kellemes dallamok, de ínycsiklandozó illatok is várják az ide látogatókat. A civil szervezetek sorában a Nyírségi Ízkirályok Egyesülete lapcsánkával kínálja köszönőtallérért, az arra járókat. Tovább

Előző hír
Díjátadóval startolt el a honismereti mozgalom legnagyobb találkozója Nyíregyházán
Következő hír
Tavaszi „Richárd-csokor”

Kapcsolódó híreink