Miskolctól Debrecenig kíváncsiak Nyíregyházára

Tudják honnan és hogyan jelezték a tüzet az 1930-as évekig Nyíregyházán, mit rejt az evangélikus templom aranygömbje, miért bontották le a fõtéren épült elsõ fatemplomot, és hová rejtették el az akkori templomtornyot? Felfigyeltek már a római katolikus templom oltár feletti mozaikjára és rózsaablakára? Többek között ezek is szerepelnek az ingyenes idegenvezetés egyórás túraútvonalában, amelyre minden szerdán és pénteken, elõzetes jelentkezést követõen várják az érdeklõdõket.

 

NAGY AZ ÉRDEKLÕDÉS!

 

– A Nyírség Turizmusáért Egyesület kezdeményezésére indítottuk el ezt a programot, Nyíregyháza város önkormányzatának támogatásával 2013-ban. Akkor még magunk sem gondoltuk volna, hogy ennyire sikeres lesz. Elõször a városba érkezõ turistákat céloztuk meg, mert szerettük volna elérni, hogy képet kapjanak Nyíregyházáról, és el tudjuk látni õket turisztikai információkkal. Az elsõ év õszén még többnyire nyugdíjasok jelentkeztek a programra, de azóta már a gyerekektõl, a középkorosztályú felnõttekig, nagyon sok korosztály képviselteti magát a nyári idegenforgalmi szezonban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a turisták nagyon szeretik a belvárost, nem is gondolták, hogy ilyen gyönyörû szép – tájékoztatott minket Koós Gabriella, a Nyírség Turizmusáért Egyesület idegenvezetõje.

 

GARANTÁLT PROGRAM

 

– Az ingyenes idegenvezetést a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. garantált programjai közé is bevettük, és június 15-étõl augusztus 31-éig tagszálláshelyeink recepcióján is propagáljuk. Így a turisták ideérkezésükkor azonnal értesülhetnek a méltán közkedvelt programról.

– Az idegenvezetés mindig a városházánál kezdõdik. Az épületrõl elhangzik egy rövid kis történeti összefoglaló. Ezt követõen bemutatjuk a Kossuth-szobrot, majd jön egy kis vallástörténet. Bemegyünk a római katolikus templomba is, innen pedig a Korona szállodához, a Takarékpalotához, a Városalapítók szobrához, a megyeházához, és végül a görögkatolikus templomhoz látogatunk el. Az ingyenes városnézés végén a turisták Nyíregyháza idegenforgalmi attrakcióiról is kapnak információkat a helyi TDM turisztikai irodájában.

 

CSOPORTOK IS jönnek

 

– Tavaly érdekes tendencia alakult ki a programmal kapcsolatosan. Miskolcról hívtak fel elõször, hogy egy csoporttal szeretnének átjönni Nyíregyházára kifejezetten azért, hogy részt vegyenek az ingyenes idegenvezetésen. Azt hittem, ez egyedi kérés volt, de nem. Azóta már Debrecenbõl, Hajdúszoboszlóról és Tiszaújvárosból is voltak csoportjaink.

 

BÁRKI JELENTKEZHET

 

A városnézés idõtartama: 1 óra, minimum 6 fõ, maximálisan 20 fõ részvételével. A Nyírség Turizmusáért Egyesület kéri a részvételi szándék elõrejelzését a következõ elérhetõségek egyikén: Nyírség Turizmusáért Egyesület, 4400 Nyíregyháza, Rákóczi utca 1., 06-30/629-7424, koos.gabriella@nyiregyhaza.info.hu.

Bruszel Dóra