Mire figyeljünk a rekkenő hőségben?
Mire figyeljünk a rekkenő hőségben?

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet azokra a dolgokra, amikre most különösen oda kell figyelni ebben a rekkenő hőségben.

Ismét harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. Az intézkedés csütörtöktől szombat éjfélig érvényes. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalán egy bejegyzésbe foglalta össze mindazt, amikre ilyenkor különösen oda kell figyelni.

 

A bejegyzésben felhívják a figyelmet arra, hogy ilyenkor egy percre sem szabad az autóban hagyni házi kedvencünket, mert nekik is melegük van, hamar megtörténhet a baj.

Autók, gyúlékony folyadékok, öngyújtók, spray-k

A bejegyzésben tájékoztatnak, hogy a forró autóban veszélyes oldószert, hígítót, alkoholtartalmú fertőtlenítőt, egyéb gyúlékony folyadékot tartani, ugyanis különösen lobbanékonyak. Ezek az anyagok egy ideig párolognak, aztán nagy hő hatására akár meg is gyulladhatnak. Ugyanez vonatkozik az öngyújtókra valamint a spray-k alapú termékekre is, hőségben robbannak.

 

„Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot! A tűzoltók azonnal kimennek, és kimentik. A gyerektől, kutyától legtávolabbi oldalüveget törik be ilyenkor. Speciális üvegtörővel rendelkezünk, így nem fog berobbanni az üveg, mintha egy téglával, vagy kővel ütötték volna be”– szólítják fel a lakosságot.

Ami tilos:

  • tarlót égetni

  • tűzgyújtási tilalom idején erdőkben és 200 méteres körzetükben tüzet gyújtani

Miért?

  • csak idén nyáron 3660 szabadtéri tűzeset történt

  • naponta akár 100 alkalommal is riasztják a tűzoltókat

Mint írják, a saját kertjében mindenki bográcsozhat és grillezhet, de a tüzet nem szabad magára hagyni.

A kirándulók, autósok ne dobják el a cigarettacsikket, mert az út menti száraz növény könnyen meggyulladhat. Ne hagyjunk szemetet a természetben, mert a műanyag, fém, üveghulladék a nap sugarait nagyítóként összegyűjtheti. Egy kólásüveg, vagy műanyag palack is tüzet okozhat.