Mire adjunk zsebpénzt?
Egyre többször beszélünk a gyerekek és a fiatalok pénzügyi tudatosságáról, vagyis arról, hogy a zsebpénz vagy a bankkártya mellé ismereteket is kellene szerezni, például a költekezésről. Ezért még több iskolában lehet majd pénzügyi tudatosságot is tanulni. Az M1 Ma reggel című műsorának Himer Csilla pénzpedagógus volt a vendége.

A zsebpénz kérdése örök vita; mire adjuk azt és milyen szabályok lefektetésére van szükség ahhoz, hogy a gyerekekben kialakuljon egyfajta pénzügyi tudatosság?

Sok szülő úgy gondolja, hogy ő zsebpénzt ad a gyereknek, pedig valójában költőpénzt ad. Hiszen a zsebpénz nem csak arra való, hogy elköltsük, hanem sok mindenre meg is lehet vele tanítani a gyereket, ha szabályokat fektetünk le ennek érdekében – jelentette ki Himer Csilla pénzpedagógus.

A szakértő szerint a zsebpénz egy fontos pénzügyi, nevelési eszköz, amivel a gyereket meg lehet tanítani a takarékoskodásra. „Ha ezt a készséget időben elsajátítja a gyermek, akkor felnőttként kifejezetten egy adósságmentes, tartható és stabil hátterű életvitelt tud majd fenntartani” – tette hozzá Himer Csilla.

 

Fontos a rendszeresség

 

A szakértő elmondta: mikor a „valódi zsebpénzt” adjuk a gyermeknek, addigra már rendelkezik a megfelelő matematikai tudással ahhoz, hogy ezres, akár tízezres számkörben is tudjon gondolkodni – ez az időszak általában a felső tagozat környékén jön el, de az élethelyzet is úgy alakítja, hogy addigra már kénytelenek vagyunk kisebb-nagyobb összegeket rábízni a gyerekre.

„Ami a szabálya lehet a zsebpénznek, hogy az összegében, illetve időtávjában is rendszeres legyen. A kisebb korban kapott zsebpénz inkább még csak költőpénz, amit heti rendszerességgel érdemes adnia a szülőnek. A felső-tagozatos életkorban már a havi rendszerességgel adott zsebpénz a javasolt” – magyarázta Himer Csilla.

 

Mit kell fedeznie a gyereknek egyhavi zsebpénzből?

 

Teljes mértékben családi megegyezés kérdése, hogy mit finanszírozzon a gyermek a zsebpénzéből, és mit fedezzen ezen felül a szülő. A zsebpénz összege függ a család anyagi helyzetétől, illetve függ attól, mit szeretne a szülő megtanítani a zsebpénzzel az adott életkorban – hangsúlyozta a szakértő.

„A szülőnek kell eldöntenie, illetve megállapítania azokat, amiket szeretne (fodrász, tízórai vagy buszbérlet), hogy a gyerek a zsebpénzéből fizessen” – tette hozzá Himer Csilla.

A pénz beosztásának a célja, hogy a gyerek legalább azt az egyhavi időtávot átlássa, amire a zsebpénzt kapja – mondta a szakértő.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg.

(Forrás: hirado.hu)