Mintegy hatvanan tették le ünnepélyes keretek között állampolgári esküjüket

A Cantemus fiúkórus varázsolt ünnepi hangulatot az állampolgári eskütétel előtt. A magyar állampolgárságról szóló törvény 2010-es módosítása biztosítja a Magyarország határain kívül élő, magukat magyar nemzetiségűnek valló, illetve az egykoron volt magyar állampolgárok számára a kedvezményes honosítási eljárást. Ez új reményt és elégtételt jelent minden magyar nemzetiségű ember számára, éljen a világ bármely pontján.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

2011. januárjától a határon túli, magukat magyar nemzetiségűnek valló, és ezt igazolni tudó polgárok a magyar állampolgárság megszerzésére kérelmet nyújthatnak be. Az egyszerűsített honosítási eljárással Magyarország Kormánya kárpótolni kívánja mindazon határon túl élő honfitársunkat, akik a történelmi események során akaratuk ellenére veszítették el a saját vagy felmenőjük születése, származása jogán az őket megillető magyar állampolgárságukat.

A húszezredik esküt tevőt is köszöntötték

A nyíregyházi eskütételen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára megköszönte, hogy vállalják ezt a nem könnyű sorsközösséget most már jogi értelemben is. Sok erőt kívánt a magyarságuk megtartásához, erősítéséhez. Hangsúlyozta, sok közös dolgunk van még, ami legalább annyi szépséggel jár, mint nehézséggel, de ezt a történelem során már megtanulhattuk, hiszen ez a két dolog kéz a kézben jár, ha valaki magyarnak születik.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A mintegy hatvan határon túli magyar Dr. Kovács Ferenc polgármester előtt tett állampolgársági esküt. Ez alkalommal a Nyíregyházán magyar állampolgárságot szerzők között a húszezredik honosított, a Szatmárnémetiből érkezett Matiz házaspár is jelen volt, ők az oklevél mellé díszkötéses alaptörvényt is kaptak. A kiemelkedő számot és az eseményt méltón ünnepelték meg városunkban.


Szoboszlai Tibor