Mint a járvány, úgy terjed a cukorbetegség

Megmérték a Diabétesz világnapi rendezvény résztvevőinek vércukrát és vérnyomását kedd délután a Városmajori Művelődési Házban. Magyarországon a felnőtt lakosság közel 8 százaléka, csaknem 600 ezer ember küzd a cukorbetegséggel, és a számuk folyamatosan nő. A Diabétesz Világnapján szakorvosok tájékoztatták a hallgatóságot, hogyan lehet megelőzni a betegséget, és mit kell tenni, ha már kialakult. A legfontosabb szabály a megelőzésben, hogy az egészséges embereknek is sokat kell mozogni, és oda kell figyelniük az étkezésükre. Érdemes az elfogyasztott élelmiszerek cukortartalmát figyelembe venni az étkezéseknél.

– A legtöbb élelmiszeren rajta van, csak nagyon apró betűkkel, valójában nem olvasható a legtöbb ember által – hangsúlyozta dr. Gaál Zoltán osztályvezető főorvos. – Van például egy olyan ország, ahol színrendszert alkalmaznak: az Egyesült Királyságban pirossal jelölik azokat az élelmiszereket, amelyek károsak lehetnek az egészségre a nagyon magas cukor- és energiatartalmuk miatt, zölddel, amelyek fogyaszthatóak megfelelő módon. Ez egyszerűbb lenne.

A cukorbetegség súlyos szív- és veseproblémákat okozhat, emellett pedig a látás is romolhat tőle. A Jósa András Oktatókórház szemész főorvosa erről adott tájékoztatást. Azt is elmondta, sokszor egy egyszerű szemvizsgálaton derül ki, hogy a páciens cukorbeteg.

– Nem is egy alkalom volt már, amikor a szemorvos hívta fel a beteg figyelmét arra, hogy baj van, forduljon belgyógyászhoz, háziorvoshoz, nézesse meg a vércukrát, és kiderült, hogy cukorbeteg – mondta el dr. Czeglédi Miklós, szemész főorvos.

A Diabétesz világnapi ünnepségen részt vett dr. Adorján Gusztáv is. A Jósa András Oktatókórház igazgatóhelyettese beszámolt arról, hogy jelentős átalakuláson megy keresztül a kórház, új, korszerű épület ad majd helyet a belgyógyászati osztálynak. Azt mondta, ez a biztosítéka annak, hogy a megyében élő cukorbetegek a jövőben is a legjobb ellátásban részesüljenek.

– A nyíregyházi kórház a következő év második felére, amikor ez az építkezési dömping befejeződik, akkor mondhatom, hogy az ország legmodernebb kórháza lesz – mondta dr. Adorján Gusztáv. – Ezt azért szeretném kihangsúlyozni, mert Önök biztonságban lesznek a jövőben is.

A Diabétesz világnapi rendezvényt a Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesülete szervezte meg a Jósa András Oktatókórházzal közösen. A világnap Frederick Banting, az inzulin feltalálójának születésnapjához kötődik.

Z. Pintye Zsolt