Miniszteri bejelentés –  Mérföldkőhöz érkezett a Nyíregyházát is érintő gazdaságfejlesztés
Miniszteri bejelentés – Mérföldkőhöz érkezett a Nyíregyházát is érintő gazdaságfejlesztés

Nyíregyháza is részt vesz a hat megyéből álló észak-keleti zóna fejlesztéseiben, a város által elkészített stratégiai terveket szombaton elfogadták – ezt Dr. Palkovics László jelentette be szombat reggel. Két fontos elemet tartalmaznak a dokumentumok, egyrészt színvonalas munkahelyet szeretne Nyíregyháza teremteni, valamint fontos a Nyíregyházi Egyetem képzésének erősítése, illetve a szakképzés megújítása.

„Jól indult a szombat Nyíregyháza számára” – ezzel a gondolattal kezdte Dr. Kovács Ferenc a hétvégi bejelentését a Városházán. December 12-én Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2030-ig szóló gazdaságfejlesztési stratégiájának áttekintése érdekében egyeztető megbeszélésen vett részt Dr. Palkovics László miniszter, Dr. Kovács Ferenc polgármester, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, valamint a Nyíregyházi Egyetem kancellárja Halkóné Dr. Rudolf Éva, illetve a megyei országgyűlési képviselői.

Fejlesztési zóna

A kormány még nyáron jóváhagyta a Debrecen 2030 elnevezésű komplex fejlesztési programot, ennek kapcsán még korábban úgy döntöttek, ne a csak a Hajdú-Bihari megyeszékhelyen induljanak el a beruházások, hanem egy sokkal nagyobb térség profitáljon ezekből. Így jött létre a hat megyét érintő észak-keleti gazdaságfejlesztési zóna, amelynek része Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is – mondta Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter. Ez a fejlesztés most egy komoly mérföldkőhöz érkezett, a szombati egyeztetések után elfogadták Nyíregyháza és a megye által elkészített stratégia terveket.

"Az elmúlt egy évben elkészült részben magának a zónának a stratégiája, illetve részben ezt lebontottuk megyékre és megyei jogú varosokra. Ma az elmúlt egy órában ennek a hosszú és intenzív munkának az eredményeit tekintettük át. Az indoka annak, hogy ezt most itt karácsony előtt tesszük, az az, hogy jövőre elindul az új európai uniós tervezési ciklus, ahol ezeket a projektet, amiket meghatároztunk, ezeket a projekteket egy az egyben meg is jelenítenénk. Alapvetően gazdaságfejlesztési zónáról beszeltünk, tehát ennek nagyon sok eleme van, vannak infrastrukturális elemei, közlekedési, energetikai, egyéb infrastrukturális elemei, vannak vállalkozásfejlesztési elemei, hogy hogyan akarjuk az ország ezt a részét a jövőben látni és mit kell tennünk ennek érdekébe.” - mondta a miniszter szombati, nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

Munkahelyteremtés és oktatás

Dr. Kovács Ferenc polgármester úgy nyilatkozott, a most elindult, több megyét átfogó gazdaságfejlesztés a következő tíz évben nagyban meghatározza Nyíregyházát. Az elmúlt időszakban többször egyeztettek az országgyűlési képviselőkkel, az egyetemmel és a megye vezetőivel, végül azt a célt tűzték ki, hogy az évek óta tapasztal elvándorlást kell megállítani a térségben. Ehhez két elemre van szükség, egyrészt színvonalas munkahelyeket kell teremteni azáltal, hogy új cégeket hívnak a városba és a megyébe, valamint fontos a Nyíregyházi Egyetem képzésének erősítése, illetve a szakképzés megújítása. A most elkészült és elfogadott terveket folyamatosan és dinamikusan megújíthatják, a különböző fázisokat a megye vezetése, Nyíregyháza polgármestere és a miniszter folyamatosan áttekintik majd időről időre.

Kapcsolódó galéria

Gazdaságfejlesztési stratégia egyeztető megbeszélése