Mindenszentek hete – Krizantémszezon a piacokon
Fotó: Illusztráció

A temetők és piacok virágárusai akár generációkon át készítik a sírcsokrokat, nevelik a cserepes és vágott virágokat. A múlt hét közepétől, végétől már érezhetően nőtt a vásárlók száma. Az emlékezés napjai következnek.

Kisvirágú és nagyfejű árvácska 150, szálas krizantém 200-tól, ugyanez cserépben tövenként 3–5 és 700 forint, illetve bokor ezertől 2500 forintig kapható a Búza téri piacon. E hét vége mindenszentek és halottak napja. Az emlékezés, a búcsú ideje. Ki-ki ízlése, pénztárcája vagy a praktika okán választ sírcsokrot és urnadíszt. A művirág soká tart, az élő nemesebb.

Ahogy az egyik vásárló, Asztalos Imréné fogalmazott: „Szüleimnek vásárolok, de még most jöttem, most nézek széjjel. Lehet, hogy élőt is veszünk, majd meglátom. Mécsest is akarok venni, meg otthon is vannak csokrok.”

A mostanra kinyílt virág tavasztól ad munkát a termelőnek, olykor egy egész családnak. Ma már sokan vannak, a kereslet pedig nem nőtt ilyen jelentősen. A piac törvényei határozzák meg aztán a hétvégéhez közeledve az árakat.

„Először is elkezdjük ültetni a krizantémot május elején. Akkor dugványként rendeljük kertészetekből, és mi tovább neveljük ezeket. Átültetjük kisebb-nagyobb cserepekbe. Folyamatosan locsoljuk, tápoldatozzuk. Nekem nincs túl nagy területem, ezer tő körülbelül, úgy 300 négyzetméteren szokott lenni, mert ezzel sok a munka. Ilyenkor már kezdjük árulni. Ez a mindenszentek hete, és 23-ával már megindul a temetőjárás. Többen visznek cserepeseket, szálasokat, sírtakarításkor könnyebb ilyet kivinni, mint a szálasokat” – így vélekedett az egyik árus, Vaskó Albertné.

A novemberi temetők esti fényei megnyugvást adnak az elhunytak hozzátartozóinak. A gyertyafény a kegyelet, az emlékezés jelképe. Idén a korábban nem ismert szabályok, veszély és félelem is velejárója az október-novemberi hónapfordulónak.

„Ebben a járványhelyzetben mi egész nap maszkban dolgozunk itt, a boltban, ezért nem korlátozzuk, hogy egyszerre hány vásárló tartózkodhat bent. Nem tartunk attól, hogy bármit elkapunk, mert kesztyűben dolgozunk egész nap. Viszont előnyben részesítjük, ha bankkártyával fizetnek a vásárlók” – tájékoztatott egy virágbolti eladó, Budaházi Tamara.

Tanácsos nagyon körültekintően vásárolni a virágboltokban és piacokon, de érdemes kerülni a temetői tömeget is, a szokottnál kicsit hűvösebben fogadni a rokonokat a sírkertekben. A hagyományok szerint idén is meghosszabbított nyitvatartással fogadják a látogatókat az Északi temetőben. E héten mindennap reggel 7-től este 7 óráig, illetve vasárnap 8-ig róhatják le kegyeletüket az elhunyt rokonok, barátok sírjánál. Fontos információ, hogy október 29. és november 3. között semmilyen sírköves munka nem engedélyezett a temetőben.