Mindenszentek, halottak napja – Az emlékezés ünnepe
Az elhunyt szeretteinkről való méltó és biztonságos megemlékezés érdekében a rendőrség a közutakon és a sírkertekben is körültekintésre és óvatosságra hívja fel a nyíregyházi állampolgárok figyelmét.

A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából – függetlenül az időszakra jellemző esetleges zord körülményektől és földrajzi távolságoktól – szinte minden állampolgár útra kel, hogy felkeresse hozzátartozói örök nyughelyét és lerója kegyeletét rokonai, barátai sírhelyénél. Sokan érkeznek majd Nyíregyházára is. Ezért a rendőrség arra figyelmeztet, hogy az útnak indulók körültekintéssel és figyelemmel viseltessenek a közlekedésben rejlő veszélyhelyzeteket illetően.

Az emberi élet védelme és a közúti forgalom segítése érdekében a közlekedésben részt vevők fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak 2015 novemberének első hétvégéjén. Kollégáik a polgárőrökkel együttműködésben segítik a balesetmentes és kulturált közlekedés biztosítását.

További képekért kattintson a fotóra!

A rendőrség munkatársai – a közutak kezelőivel egyetértésben – a zavartalan haladás érdekében forgalomkorlátozással, a szabályszerű megállás elősegítéséért ideiglenes parkolóhelyek kijelölésével segítik a közlekedőket. Kérik, hogy ezekben a napokban ne a rögzült útvonalak ismeretére, közlekedési rutinra hagyatkozzanak: kísérjék fokozott figyelemmel a közúti jelzéseket, indulás előtt tájékozódjanak a híradásokból, internetes portálokról (nyiregyhaza.hu) a közúti közlekedést érintő esetlegesen bevezetett, ideiglenes változásokról.

[REKLAM]

Számos kellemetlen helyzet és nem utolsósorban baleset előzhető meg, ha az utazók indulásuk előtt ellenőrzik gépkocsijuk műszaki állapotát és minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően, a haladás sebességének a forgalom sűrűségéhez mért megfelelő megválasztásával közlekednek.

A gyalogosoknak – mint a közlekedés legvédtelenebb szereplőinek – javasolják, amennyiben nem rendelkeznek kellő helyismerettel, készítsenek útvonaltervet és a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken közlekedjenek.

A közlekedésbiztonságra fordított kiemelt figyelem mellett a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata is fokozott ellenőrzéseket tart. Az emléknap alkalmából a közlekedésben és tömegközlekedésben részt vevők nagy száma indokolttá teszi, hogy még nagyobb figyelmet fordítsunk az alkalmi és „trükkös” lopások és a zseblopások megelőzésére. A tömegközlekedési eszközökön és a temetők környékén is fokozottan figyeljenek értéktárgyaikra: tegyék azokat biztonságos, nem látható helyre. Lehetőség szerint kabátjuk belső zsebében tárolják a pénztárcájukat, az irataikat, a telefonjukat, és legyenek körültekintőek, óvatosak: a tolvajok sok esetben az áldozatok figyelmetlenségét, jóhiszeműségét használják ki értékeik eltulajdonítására.

A gépkocsival közlekedők szintén sokat tehetnek a gépjárműlopások és -feltörések megakadályozását illetően: ügyeljenek arra, hogy az értékeket tegyék biztonságos helyre, illetve a jármű ajtaját, az ablakokat és a napfénytetőt az autó elhagyása előtt zárják le, és ne hagyjanak látható helyen semmilyen iratot, értéket a gépkocsiban.

[REKLAM]

Amennyiben bűncselekményt észlelnek, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámokon.

A szeretteinkről való megemlékezés méltóságának megőrzése érdekében kérik, legyenek körültekintőek és tartsák be a közúti előírásokat, tanúsítsanak türelmet a közlekedésben részt vevő embertársaik iránt, hogy a hétvége valóban a kegyeletről és az élet tiszteletéről szóljon.

További információk a nyíregyházi temetők nyitvatartási rendjéről.