Mindenkit mentális próbatétel elé állít a járvány
Mindenkit mentális próbatétel elé állít a járvány

A járványhelyzet több mint egy éve meghatározza a mindennapi életünket és komolyan befolyásolja a mentális egészségünket is. Ez a hatás ráadásul a társadalom egy jelentős részét érinti, tehát azokat is, akik nem fertőződtek meg a koronavírussal – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Földi Rita klinikai szakpszichológus elmondta: Az elhúzódó stresszhelyzet és annak kezelése a különböző korosztályokban és különböző személyiségeknél tényleg okoz nehézséget, igénybe veszi a lelki ellenállóképességünket.

A stresszel való megküzdés talán azok számára a legnehezebb, akiknél kiemelt szerepe van a társas kapcsolatoknak. Ez az iskolás korosztályt és a fiatal felnőtt korosztályt jelenti, a megküzdési stratégia azonban függ az őket ért stressz mennyiségétől és a korábban kialakult alkalmazkodási képességtől is.

Az idősebbek tekintetében a kapcsolódás leginkább a családi keretekben zajlik, számukra nagyon fontos, hogy megjelenjenek ezek a kapcsolatok, láthassák unokáikat.

Az észlelt stressz a gyerekeknél összefügg a szülő által észlelt stressz mértékével is. Fontos a motivációk megértése is a lelki stabilitás tekintetében. Az látható, hogy akiknek van célja és ezért tesznek, jóval stabilabbak lelkileg.

 

hirado.hu