Minden egy okostelefonnal kezdődött, mellyel szép képeket lehetett készíteni

Gergelyné Pivarnyik Rita számára, akinek a fotókiállítását egy hónapon keresztül megcsodálhatják a diákok és pedagógusok a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban. A COVID ideje alatt a tanár törekedett arra, hogy valahogyan megtalálja a szépet, elmondása szerint meg is találta. A fotózásban.

 

Mozgás-sport, valamint természet kategóriákban fotózhattak a zrínyis diákok, a legjobb munkát készítők elismerő okleveleket kaptak hétfőn. A díjátadó alkalmával Gergelyné Pivarnyik Rita tanárnőnek is megnyitották a fotókiállítását, aki 3 éve szeretett bele ebbe a szakmába, és tanítás mellett így hobbiként űzi. Az iskolavezetés támogatja a diákokat és a pedagógusokat is az iskolán kívüli tevékenységekben, például az intézményen belül bemutatják a különféle munkásságokat. A célokról Huszárné Kádár Ibolya igazgató beszélt:

„A zrínyis galériában általában kéthavonta igyekszünk egy-egy új tárlatot megnyitni, aminek többszörös célja van. Egyrészt, hogy a nappalit, ahol a gyerekek szeretnek ücsörögni, esztétikussá tegyük, másrészt iskolában vagyunk, ebben is egy komoly nevelési szándék van: alapvetően a Zrínyiből indult vagy a Zrínyihez mai napig kötődő amatőrök – a szó jó értelmében –, illetve innen indult művészek mutatkozhatnak be. Most Gergelyné Pivarnyik Rita fotókiállítását fogjuk megnyitni. Tanárnő nagyon lelkesen és évek óta készül erre. Úgy értesültünk az ő fotóiról, hogy a Facebookon egyre több igen jó színvonalú, érzelmekkel telített, jórészt természetfotó jelent meg. Jött az ötlet, hogy akkor miért is ne kapcsoljuk ezt össze a gyerekek megmozgatásával, illetve egy fotópályázat kiírásával. Valamint tanárnő is megmutathatja, hogy évek óta milyen szép felvételeket készít, amikkel országos és rangos pályázatokon első, második és harmadik helyezést is elért már többször.”

A COVID ideje alatt kezdődött

A kiállításon láthattunk egy fotót, ami egy nagyon ritka pillanatot mutat meg: két különböző nemű kacsa szinkronban, egymással párhuzamosan mozdul meg, Gergelyné Pivarnyik Rita számára ez az egyik legkülönlegesebb kép. A fotós-tanárnőnek ez az első önálló kiállítása, habár online már többször láthattuk a munkáit. Meghívást kapott Budapestre is, ahol április 15-én állítják ki az egyik fotóját egy közösségi házban. Az egész munkássága azzal kezdődött, hogy kapott ajándékba egy olyan telefont, ami szép képeket csinált. Azóta a virágos város fotóversenyen is kipróbálta magát, ahol első helyezett lett.

Én a COVID alatt kezdtem el fotózni, és igazából nekem a fő célom az volt, hogy megmutassam az embereknek, illetve saját magamnak a szépet. Hogy ebben a nagyon nagy nehézségben a COVID borzalmaiban vannak még szép dolgok és nem szabad feladni. Az élet megy tovább és a járvány borzalmai már elmúltak, de azokban a pillanatokban, azokban a hónapokban, a bezártságban, amikor maszkban elmentem kerékpárral – mert máshogy ki sem lehetett mozdulni, csak ha sportolni ment az ember –, azért én mentem, csináltam és kerestem a szépet, és sokszor meg is találtam” – emlékezett vissza Gergelyné Pivarnyik Rita.

„A közösségbe a pedagógusok is beletartoznak”

Van élet a katedrán kívül, a hobbi teljesebbé teszi az életet – tette hozzá az intézmény igazgatója. Úgy fogalmazott, fontos, hogy a tanárnő történetéből a diákok is inspirációt nyerjenek a mindennapokhoz, hogy legyen egy hobbijuk, amivel szívesen és büszkén foglalkoznak. Gavola Bálint, a Zrínyi Ilona Gimnázium Diákönkormányzatának elnöke szerint nagyon fontos, hogy egy iskola egy közösségként tudjon gondolkodni, a közösségbe pedig a pedagógusok is beletartoznak. Éppen ezért örül a kiállításnak, és hogy láthatja a tanárai egy másik oldalát is...

„Én nagyon-nagyon büszke vagyok mind az iskolámra, mind a tanáraimra is, hogy láthatom, mit csinálnak az iskolán kívül, és milyen produktívan tudnak tevékenykedni. Minden elismerésem a tanáraimnak!” – mondta Gavola Bálint.

Az iskola falait egy hónapig díszítik a különleges fotók. Az igazgatónő elárulta híradónknak, hogy ezt követi egy másik kiállítás, ahol a gimnázium öregdiákjának a munkáit tekinthetik meg a zrínyis diákok és pedagógusok.