Minden egy helyen! Mutatjuk a változásokat Nyíregyháza helyi autóbuszos közlekedésében

Megszűnik a külterületi és belterületi megkülönböztetés a helyi közösségi közlekedés tarifarendszerében, január elsejétől egységes áron juthatnak hozzá az utasok a jegyekhez és a bérletekhez, mindemellett bővül a díjtermék-paletta és változnak a menet-illetve pótdíjak. Összegyűjtöttük, hogy mi módosul január elsejétől (illetve tavasztól) Nyíregyháza helyi autóbuszos közlekedésében.

 

  1. Változnak a menet – és pótdíjak közel egy évtized után. A vonaljegyek ára elővételben 350 Ft, a járművezetőnél váltva 450 Ft lesz.
  2. Az utasbarát szolgáltatás biztosítása érdekében megszűnik a külterületi és belterületi megkülönböztetés, vagyis egységes áron juthatnak hozzá az utasok a jegyekhez és bérletekhez. A vonaljegyekkel kapcsolatban fontos információ, hogy körjáratoknál, hurokjáratoknál, betéréssel közlekedő járatoknál a végállomáson történő átutazáskor a továbbiakban nem kell új vonaljegyet érvényesíteni. (Pl. Kistelekiszőlőből a belvárosba Rozsréten át történő utazáskor Rozsréten nem kell új jegyet érvényesíteni.)
  3. Új termék lesz a 10 darabos gyűjtőjegy. A gyűjtőjeggyel egyszerre több személy is utazhat, ilyenkor az utazók számának megfelelő menetjegyet kell érvényesíteni.
  4. Újdonság az

összvonalas 24 órás jegy (érvényes a jegyváltáskor megjelölt kezdő időponttól számított 24 órán át korlátlan számú utazásra

az összvonalas 24 órás jegy a szálláshelyek részére (később vezetik be, Nyíregyháza MJVÖnkormányzata által engedélyezett szálláshelyek részére vásárolható), valamint

az összvonalas csoportos 24 órás jegy (érvényes 24 órán át, legfeljebb 5 fő részére korlátlan számú utazásra.

  1. Lesz összvonalas 72 órás jegy.
  2. Bevezetik a heti 7 napos, illetve a félhavi 15 napos bérletet.
  3. Szintén újdonság a családtagi kedvezményes havibérlet. Az oktatási intézménybe járó gyermekes családok felnőtt tagjainak bérletáraiból biztosít kedvezményt. A bérletet tanulóbérlet váltásával egyidejűleg, a tanulóbérlet tulajdonosával azonos lakcímen élő személy vásárolhatja meg. Hat éven aluli gyermek esetén az óvoda, bölcsőde által kiállított igazolás alapján is megvásárolható lesz a bérlet.
  4. Lesz kisgyermekes 30 napos bérlet. Gyermekgondozási támogatásra jogosító igazolás felmutatásával váltható meg.
  5. Bevezetik a kiegészítő műszakos havibérletet. Érvényes a 90-töl 99-ig számozott autóbuszvonalakon korlátlan számú utazásra a Volánbusz Zrt., Trans- Tour Kft. vagy a MÁV-START Zrt. által kiadott azonos hónapra szóló havi bérletszelvénnyel együtt, melynek kiindulási vagy célállomása Nyíregyháza. A helyközi bérlet a vásárláskor bemutatandó. A vásárlás és az utazás során is rendelkeznie kell az utasnak érvényes helyközi bérlettel. A helyközi és a kiegészítő bér1eten feltüntetett igazolványszámnak meg kell egyeznie.
  6. A negyedéves bérlet tetszőleges kezdőnappal váltható meg, 100 napos érvénytartammal. Ár 3 db. havibérlet árával egyezik meg, így 10 ajándék napot biztosít majd használói részére. Tetszőleges kezdőnappal, éves érvénytartammal, tíz és fél havi bérlet áráért kerül bevezetésre a 365 napos bérlet.
  7. Jelentős mértékben emelkedik a pótdíjak ára.

 

Fontos tudnivaló, hogy változás időpontjában egyes termékek átmenetileg csak elektronikusan lesznek majd elérhetőek. A korábban megváltott menetjegyek január 31-ig használhatók fel utazásra, március 31-ig pedig új díjtermékre lesznek cserélhetők.