Minden asztalt lefoglaltak a belvárosban

– Telt ház lesz ma este az Arkádia étteremben – tudtuk meg Mencsik Csaba főpincértől. Második alkalommal csatlakoztak a Torkos Csütörtök akcióhoz, és már szerda estéig lefoglalták az összes asztalukat. A torkoskodók kívánságainak 4 szakács, 4 pincér és 2 kisegítő tesz majd eleget. Az 50 százalékos kedvezmény, úgy tűnik, sokak számára csábító. Ilyenkor a drágább, minőségi húsokból készült vagy éppen egzotikus ételeket is kipróbálják a vendégek. Sokan rendelnek lazacot, vagy éppen marhabélszínből készült steaket. A vendéglátósok azt mondják, komoly felkészülést igényel, hogy a torkoskodók elégedetten távozzanak.

– Ez egy eléggé összehangolt munka, előre meg kell szervezni, hogy folyamatosan le tudjuk, fennakadások nélkül bonyolítani az estét, fel tudjunk készülni árukészlettel, mindennel. Egyeztetni kell a konyhával, hogy gördülékenyen menjen a dolog. Elég nagy kihívás a vendéglátósok számára a Torkos Csütörtök – tette hozzá Mencsik Csaba.

[REKLAM]

Nyíregyházán, a sétálóutcában három étterem is csatlakozott az akcióhoz. Mellettük azonban ismert pizzériák, csárdák, sőt cukrászdák is részt vesznek a torkoskodásban. Így több mint 10 vendéglátóhely kínálja majd fél áron az ínycsiklandozó finomságait. A Torkos Csütörtök a hagyományok szerint a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak. Lényege, hogy a közelgő nagyböjt előtt ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket, valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban étkezni.

Z. Pintye Zsolt