Milliárdokra pályázhatnak a civilek – Működésüket segítik az elnyert NEA források

588 millió forintot nyertek a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatain a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei civil szervezetek a 2022-es évben. Nyíregyházán több mint 250 civil szervezet működik a város közösségéért, ebből az összegből ők 154 millió forintot kaptak.

A civil szervezetek sokat tesznek a közösségért és azok kialakításáért, különböző rendezvények, programok szervezésében, a kultúra, az egészségmegőrzés, egyéb szociális ügyek és tevékenységek érdekében. Széles körű az a paletta, amelyben feladatot vállalnak.

Civilek a megyében

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a számuk is kiemelkedő.

3201 civil szervezet működik a megyében, 891 alapítvány, 2265 egyesület és 45 szövetség. Nagyon nagy segítség a megyében lévő civil szervezeteknek, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap mellett városi és falusi pályázati lehetőség is van, korábban ilyen nem volt” – mondta Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára.

Jelentős támogatás

Munkájukat évről évre támogatja a kormány, a Nemzeti Együttműködési Alap 2023-as forrásaira is pályázhatnak majd idén októberben. Az elnyert összegeket pedig várhatóan jövő év márciusáig utalják ki az érintetteknek. A megyeszékhely is igyekszik segíteni a civilek munkáját.

Az önkormányzat igen hathatósan támogatja a civil szervezeteket, a nyíregyházi civil fórumnak 250 civil szervezet a tagja, akik különböző területeken nagyon fontos, értékes közösségmegtartó munkát végeznek. Jellemző az önkormányzati rendszerrel való együttműködés, amit mi nagyra értékelünk. Ezek a kormányzati támogatások is ezt segítik” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Több milliárdos keret

A Nemzeti Együttműködési Alap pályázataira idén már több mint 11 milliárd forintot tudtak kiosztani. 12 ezer beadott pályázatból 11 ezer nyertes lett, ebből 748 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezet.

A Nemzeti Együttműködési Alap pályázatain Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kiemelkedő módon teljesített és komoly összegeket tudott lehívni. 2022-ben 588 millió forint jutott a megyébe NEA forrásokból és ebből 154 millió forint a megyeszékhelyre, Nyíregyházára. Ehhez ezúton is szívből gratulálunk” – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

A Nemzeti Együttműködési Alap forrása jövőre is emelkedni fog, de alacsonyabb mértékben. Ennek az az oka, hogy többen rendelkeztek az adójuk felajánlható egy százalékáról. Azoknak az adózóknak az egy százaléka kerül be ebbe az alapba évről évre, akik nem ajánlják fel egy szervezet számára sem a saját részüket. Jelentősebb növekményre majd 2024-ben lehet számítani.

Kapcsolódó galéria

Civil sajtótájékoztató a Városházán