Milliárdok tankönyvekre

Egyre több az ingyen tankönyv

 

Szeptembertől már több mint egymillió diák kapja ingyen a tankönyveket, hiszen az általános iskolások mellett a középiskola első évfolyamát megkezdőknek, illetve szüleiknek sem kell már fizetniük. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 53 ezer diák kap térítésmentesen tankönyvet. Hozzájuk mintegy 685 ezer tankönyvet juttatnak el. A felsőbb évfolyamokon egyéb támogatásból, illetve rászorultsági alapon több mint 7100 diák kap közel 42 ezer ingyenes tankönyvet. A családoknak könnyebbség az is, hogy a szeptemberi családi pótlékot már augusztus végén, iskolakezdés előtt megkapják.

 

Jelentős összeg, jelentős könyvmennyiség

 

Idén tizenkétmilliárd forint értékben, összesen 13 millió 50 ezer tankönyv készült el – mondta a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Tőczik Zsolt kiemelte, a tankönyvek ára átlagosan bruttó 950 forint ebben az évben, ezen belül az állami kiadású tankönyvek átlagára 670 forint, a nem állami kiadású tankönyvek pedig közel 1500 forintba kerülnek.

 

Kiszállítás? Elkezdődött!

 

Nyíregyházára 45 iskola kért tankönyveket a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.től, összességében 222 129 darab könyvet szállítanak augusztusban. Elsején három iskolába, augusztus 2-án négy iskolába, 3-án pedig három iskolába szállítottak, összesen kb. 40 ezer tankönyvet. A néhány éve, a pedagógusok bevonásával kezdődött tankönyvfejlesztési folyamat eredményeként a 2018-as tanévtől valamennyi évfolyam az összes tantárgyat úgynevezett új generációs tankönyvekből tanulhatja majd. Az új típusú tankönyvek fejlesztésénél hangsúlyosak a tudományos és tanárképző intézmények, valamint a gyakorló pedagógusok osztálytermi tapasztalatai.

Dér Vivien

(Fotó: Internet)