Mikrocenzus

2011-ben volt utoljára népszámlálás Magyarországon. Akkor a teljes lakosság körében végezték a felmérést a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai. Népesség-összeírást egy időpontban, 10 évente végeznek Magyarországon azonos tartalommal, minden személyre kiterjedően. A mikrocenzus egy kis népszámlálás, amely a nemzetközi gyakorlatoknak megfelelően két teljes körű összeírás között követi nyomon a társadalmi folyamatokat mintavételes felméréssel. Az első mikrocenzust Magyarországon 1963-ban tartották, idén kerül sor a hetedikre. Az adatfelvétel nem érinti a teljes lakosságot, tehát nem teljes körű, mindössze a háztartások tíz százalékára terjed ki és az ott élő személyeket érinti. Az összeírást 2148 településen mintegy 440 ezer háztartásban végzik el. Akik a mintába bekerültek, azoknak kötelező kitölteni az adatlapot.

 

Kiderül, mi történt a népszámlálás óta

 

Malakucziné Póka Mária, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője elmondta, ennek a felvételnek az a célja, hogy a 2011-es, teljes körű népszámlálás óta eltelt idők főbb jellemzőire legyen rálátásuk a szakembereknek. Hozzátette, felgyorsultak a társadalmi változások, és túl messze van még 2021.

 

Aki választ ad, nyerhet!

 

A mintában részt vevő háztartások már megkapták a tájékoztatást és azt az azonosítót, amivel egy online felületre beléphetnek és ott kitölthetik a kérdőívet. Erre még egy pár napja van annak, aki nem tett eleget kötelességének, hiszen október 9-éig tart az internetes kitöltési lehetőség. Ezt követően, azokat a háztartásokat, ahonnan nem érkeztek be eredmények, felkeresik a számlálóbiztosok. De azokhoz is elmennek az adatgyűjtők, akiknek nincs módjuk az elektronikus válaszadásra. Az eddigiektől eltérően ők nem papíron rögzítik az adatokat, hanem laptopon, illetve táblagépen végzik az összeírást. Minden adat egy zárt rendszeren belül mozog, így illetéktelenek nem juthatnak hozzájuk. Azok között, akik a kérdőívet október 9-éig online kitöltik, naponta négy hordozható töltőt, egy notebookot, egy okosórát és egy e-book olvasót sorsolnak ki. Az internetes kitöltés lezárulását követően a nyereményjátékra regisztráltak között egy 55 colos 3D Smart LED TV-t sorsolnak ki. A mikrocenzus eredményét 2017 májusában teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

M. E.

(Fotó: internet)