Mihálka György - „A képeim álomban születnek, közben pedig ajtókon haladok egyre beljebb”

A kifejezés személyre szabott, legtisztább módja a festészet – Mihálka Györgynek, alias Bőröndnek mindenképpen! Fiatal felnőttként, a kecskeméti tanítóképzőn vett először ecsetet a kezébe. Ugyan előtte is alkotó volt, hiszen jelent már meg gyermekverses kötete és kőfaragással is foglalkozott, mégis az első kép ösztönösségénél, alkotásánál érezte: ez teszi őt teljessé!

Az ember radíroz. Az ember, a festő sokszor kifesti magából a dolgokat. De én nem ezt, nem így csinálom! A képeim álomban születnek, majd a pillanat és az erő találkozása alapján alkotok! Nem törekszem elvontságra, de mégis olyan világot festek a vászonra, ami nem evilági. Inkább álomvilágiak a képeim.


Alkotását többek között az is segíti, hogy álomnaplót vezet. Van, amikor girbe-gurba, kusza sorok születnek hajnali fél háromkor, ám sokszor azok alapozzák meg a következő nap vagy a hetekkel későbbi festését. Mihálka György megyebeli, gyermekkorát Kölcsén töltötte, a középiskolát pedig már Nyíregyházán kezdte, Kölcsey-s volt. Ugyan voltak kitérők az életében – ahogy fentebb is olvasható, például Kecskeméten is élt, de azt mondja:

Én ugyan 'csak' jöttem ide, de Nyíregyháza már az én városom is! Fontosak a helyiek és fontos az is, hogy mit adok nekik az alkotásaimmal. Úgy érzem, a szeretet és a szabadság sokszor meg van nyirbálva, de nekem feladatom, hogy nyissam ezeket a kapukat.


Pozitív tartalmú, elgondolkodtató, előre mutató olaj- és akvarell festményeit sokan szeretik, egyből felismerik. Vannak visszatérő életérzései és így visszatérő alakok, szimbólumok is a vásznakon. Alkotásain sokszor láthatunk szárnyaló madarakat, sejtelmes isteni jelenlétet.

Álom-realizmusnak hívhatjuk talán, ám ez sem teljesen igaz, hiszen a realizmus tekintetében ugyan a lényeget festem meg, ám ha egy ember ráncos, de nem az a lényeges rajta vagy nála, akkor egyszerűen nem festem meg a ráncait.


Mihálka György különleges alkotásait is láthatják a közeljövőben, hiszen az Átutazók Művészeti Egyesület ismét kiállítást szervez, immár hetedik alkalommal. Az IRÁNYÍTOTT KÁPOSZTALÉ című tárlat keretében tizenhatan állítanak ki. Többek között felnőttek és gyerekek is bemutatkoznak; az érdeklődők festményeket, rajzokat, fotókat és mandalákat is megtekinthetnek a spirituális kiállításon. A megnyitó november 30-án, 16:30-kor kezdődik a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban!


Szerző: R.