Migránsokra készülnek a polgárőrök

Mint fogalmazott: Európa egyik legégetõbb kérdése a migrációs probléma, szinte folyamatosan errõl szólnak a hírek, s Magyarországot is komolyan érinti. Ez ugyan egyelõre eddig elkerülte Nyíregyházát, de Vásárosnamény térségét már „elérte a szele”, ezért a polgárõrök a felkészülés mellett döntöttek.
Észlelés, kockázatok

– Nem szeretnénk kapkodni, felkészületlenek lenni, amennyiben bármilyen probléma adódna, ha a migrációs útvonal elérné a megyét – hangsúlyozta. Ezért a képzés mellett döntöttek, amit a témában már jártas szakemberek tartanak októberben. Egyikõjük Csongrád megyébõl érkezik, hiszen ott bõven van tapasztalatuk a szerveknek, a másikuk Nyírbátorból, ahol pedig évek óta van befogadó központ, s õrzött szálláshely is. – Fontos felkészülnünk arra, hogy miképpen észlelhetjük õket, s egyáltalán: hogyan lépjünk hozzájuk, az egészségügyi kockázatokra, akár lehetséges fertõzésekre is tekintettel – mondta.

 

Képzési terv, szakmacsoportok

 

A városban egyébként húsz polgárõr egyesület mûködik, munkájuk összehangolásában sokat segít az önkormányzat patronálásával nyáron, a Nyírségi Civilházban létrehozott koordinációs iroda, ezt a képzést is onnan szervezik.

A városi polgárõrök három szakmacsoportot alakítottak, ezekben minden egyesület képviselteti magár 3-5 fõvel, s rendszeresen tréningeken vesznek részt. A bûnügyinek szerencsére egyre kevesebb a dolga, hiszen csökken az esetszám a járási koordinátor szerint. A katasztrófavédelmisek kevésbé, a közlekedésiek viszont inkább „láthatóak”, ugyanis segítenek a városi nagyrendezvények zökkenõmentes lebonyolításában, például legutóbb a Repülõnapon és a VIDOR Fesztiválon lehetett találkozni velük. Most pedig mind a húsz egyesület néhány emberét felkészítik az esetleges migráns-helyzet kezelésére, bár, mint Cidor Mihály fogalmazott, reméli, hogy nem lesz szükség a tudás használatára.