Micsoda elismerés! A Krúdy tanára is Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott!

2023-ban 23. alkalommal adták át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat és a hozzá tartozó 2 millió forintos elismerést a Magyar Tudományos Akadémián.

A díjat létrehozó a Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány hozta létre. Céljuk, hogy minden évben megtalálják és elismerjék az ország kiemelkedő tehetségű általános -és középiskolai pedagógusait.

2023-ban ismét nyolc tanár, köztük egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei pedagógus kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

A díjazottak között szerepel ugyanis Gergely Tibor biológia szakos tanár is, aki 27 éve a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium egyik kiemelkedő pedagógusa és többek között az éves Természetfotó pályázat állandó szervezője. A tanár elmondta:

„Csaknem negyven éve vagyok nyíregyházi. Munkám a városhoz, főként a Krúdy Gyula Gimnáziumhoz köt, ahol 1996 óta tanítok egy kiváló tanári közösség részeként és remek diákokkal dolgozhatok együtt. A díjjal több évtizedes munkámat ismerték most el, mely időszak során mindig igyekeztem segíteni tanítványaimat és tanárkollégáimat egyaránt, s elérni, hogy minél nagyobb élmény legyen a biológia tanulása.”

 

2023 Rátz Tanár Úr Életműdíjjal kitüntetett pedagógusai:

  • Biológia
    Csombóné Szaniszló Margit, Eperjesi Általános Iskola, Eperjes
  • Gergely Tibor, Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza

Fizika

  • Punyiné Kandrács Erzsébet, Kántor Mihály Általános Iskola, Cigánd
  • Tófalusi Péter, Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma, Debrecen

Kémia

  • Dr. Petz Andrea, Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, Pécs
  • Lovasi Ildikó, Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Budapest XIII. kerület

Matematika

  • C. Neményi Eszter, Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanítói- és Óvóképző Kar, Matematika Tanszék, Budapest
  • Dr. Kosztolányi József, Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet, Analízis Tanszék, Szeged

A Magyar  Természettudományos Oktatásért Alapítvány kuratóriumának tagjai:

  • Dr. Kroó Norbert professzor, akadémikus, a kuratórium elnöke
  • Lajos Józsefné (Balázs Erzsébet), matematika tantárgyi szakértő
  • Dr. Falus András professzor, emeritus, akadémikus
  • Dr. Ifj. Szántay Csaba professzor, az MTA doktora
A Rátz Tanár Úr Életműdíjról: 2000-ben három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon közösen hozta létre az Alapítványt a Magyar Természettudományos Oktatásért. Az alapítvány kuratóriuma minden évben meghirdeti a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, melynek díjazottjai azok a középiskolai és általános iskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó magyarországi matematika-, fizika-, kémia-, valamint biológiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és tehetséggondozásban. Az immáron 2 millió forintos életműdíjat évente két-két matematika, fizika, kémia és biológia szakos tanárnak ítélik oda. 2022 decemberéig összesen 168 pedagógust díjaztak.