„Mi leszek, ha nagy leszek?” - Karrierutak sajátos nevelési igényű fiataloknak

Pályaválasztási tábort tart a Vízityúk Vízitúra Egyesület az Autistákért a Nyíregyházi Ridens Gimnáziumban, 2024. június 24. és 27. között. A táborban sajátos nevelési igényű fiatalok ismerkedhetnek meg alternatív karrier utakkal. A kezdeményezés célja, hogy minél több példát és opciót felmutatva szélesedjen a fiatalok rálátása a karrier lehetőségekre, segítve ezzel őket a pályaorientációs folyamatban.

Pályaválasztás újra keretezve

A Vízityúk Vízitúra Egyesület az Autistákért már a tanév közben is tartott pályaválasztási foglalkozásokat a Nyíregyházi Ridens Gimnáziumban az érintett fiatalok számára. A sajátos nevelési igényű fiatalok számára a munkaerőpiac sokszor nehezített pályát jelent, ezért is kiemelten fontos esetükben a tudatos jövőtervezés. Az oktatási rendszer szűkebb kereteiből kilépve a pályaválasztás témáját a foglalkozások az önismeret felől közelítették meg. A tanulók egy mélyebb ismeretet szerezhettek saját készségeikről és tisztább képet festhettek saját érdeklődésükről. A nyári tábor már a karrierutak bemutatására fókuszál jobban, és interaktív formában ismerteti meg a résztvevőket az egyes szakmákkal és alternatív pályákkal.

- Szeretnénk a fiataloknak olyan karrierutakat mutatni, ahol nem feltétlenül alkalmazásban dolgoznak. Olyan szakmákat, karrierutakat, életutakat, pályákat ismertetünk meg velük, amiket autodidakta módon szerzett tudással is be tudnak tölteni, vagy amit vállalkozóként is el lehet látni. Nagyon fontos tudatosítani náluk, hogy ha készségkészletük lehetővé teszi, ők is képesek lehetnek egy vállalkozás kézben tartására. A tábort úgy állítottuk össze, hogy az tanév során elkezdett önismereti munka folytatásán kívül testközelben ismerkedhetnek meg különböző szakmák képviselőivel is.

fogalmazott Simon Gabriella a Vízityúk Vízitúra Egyesület az Autistákért ifjúság szakmai vezetője.

Minden karriertörekvés számít!

A tábor 4 napja alatt számos érdekes karrier úttal találkozhatnak a diákok. A meghívott előadók között van grafikus, rádiós újságíró, és olyan szakmák képviselői is, mint Rózsa Gábor filmrendező és felesége, Michl Juli színművész. Az résztvevők fiatalok egy rendhagyó workshopon is részt vehetnek, ahol Brimo Widaddal, Magyarország Ifjúsági ENSZ Nagykövetével közösen gondolkodhatnak a fiatalság legfontosabb kérdéseiről. A tábor mindennap délután 14:00-tól 18:00-ig tart, és ebben a 4 órás idősávban azon kívül, hogy szakmák jeles képviselőit ismerhetik meg a fiatalok, további eszközöket kapnak a még átfogóbb önismereti munkához. A Vízityúk Vízitúra Egyesület alapító elnöke, Wermerser Anita így foglalja össze a pályaválasztási tábor fő törekvéseit:

- Azt reméljük ettől a táborból, hogy a fiatalok kedvet kapnak ahhoz, hogy önállóan is tájékozódjanak az alternatív karrier lehetőségekről, és szeretnénk őket megerősíteni abban, hogy bármilyen karriertörekvésük is van, azt komolyan vesszük, és komolyan igyekszünk támogatást nyújtani ezen életcélok megvalósításában. A nem neurotipikus tanulók körében is ugyanolyan fontos, hogy ne söpörjük szőnyeg alá az önismeret kérdését, és megpróbáljuk átadni azt a plusz tudást, amire szükségük van ahhoz, hogy ők is érvényesíteni tudják jövőbeni terveiket.