Mézet kóstoltak a gyerekek

 

A méz nagykövete

 

Az Evangélikus Óvodába is ellátogatott az idei Mézkirálynő. Balla Nórát augusztusban, a jászberényi nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozón választották a méz nagykövetének. Feladata, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a méz jótékony hatásait, ösztönözve ezzel a lakosságot a tudatosabb mézfogyasztásra. Balla Nóra elmondta:

„Már a megválasztásom előtt megfogalmazódott bennem egy olyan gondolat, hogy minden gyerek ehessen mézet, ezért küldetésemnek tekintem azt, hogy a méz nagyköveteként minél több iskolába, óvodába és bölcsődébe eljussak és a gyerekekkel megismertessem a méhek aranysárga ajándékának édes ízét.”

 

Finom akácméz

 

A hazai méz több mint fele a hungarikumnak számító akácméz. Ezt a finomságot, valamint vegyes virág- és napraforgómézet is kóstoltak a gyerekek. A Mézkirálynő látogatását, akcióját a Nyíregyházi Méhészek Egyesülete is támogatta. Hok József egyesületi elnök kiemelte:

„Nagyon kedvezőtlen a mézfogyasztásunk. 60-70 dkg éves mézfogyasztásról beszélhetünk személyenként, míg más európai országokban ez az eredmény a másfél kilogrammot éri el.”

Magyarországon sokéves átlagban 22-25 ezer tonna mézet tudnak termelni, a természetes édesség több mint 70 százalékát külföldi piacokon értékesítik.


Dér Vivien