Mézeskalács díszítés és kiállítás a Múzeumfaluban

Cukor és tojásfehérje. A kettőből keverték ki a cukormáz alapját. Ezzel díszíthették fel mézeskalács szívecskéiket, kislányaikat és huszáraikat a gyerekek a Sóstói Múzeumfaluban. A kisebbeknek rendezett interaktív mesés program a skanzenben nyílt, Kisütött mesék címet viselő időszaki kiállításhoz kapcsolódott, amely többek között művészileg elkészített mézesbábokat is bemutat.

Kolozsvári-Donkó Rebeka zománcművész és mézesbábos elmondta, négyféle technikával készült munkáit állította ki: vegyes technikával készült grafikák, rajzok láthatók az egyik teremben, a másikban szentek, legendák, boldogasszonyok illusztrációi, ábrázolásai találhatók, a többi helyiségben pedig mézeskalácsból alkotott népmesei témák kaptak helyet, valamint tűzzománc alkotásai is megtekinthetők.

 

A népmeséé a jövő

 

Dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója kiemelte, a tárlat magyar mesevilága a skanzen közeljövőben tervezett programjait is előre vetíti, hiszen olyan rendezvényekkel készülnek a későbbiekben, amelyek a magyar népmeséket dolgozzák fel, továbbá szeretnénk egy mesepontot is kialakítani majd.

 

Hagyományokban gazdag húsvét

 

A kiállítás megnyitó és mézeskalács díszítés a Sóstói Múzeumfalu húsvéti rendezvénysorozatába illeszkedik. Az ünnepi időszakban a skanzenbe kilátogatók további hagyományokat ismerhetnek meg. Nagypénteken tojásfestés lesz, valamint elkészítik a görögkatolikus ünnepi ételeket, a pászkát és a sárgatúrót. Szombaton és vasárnap a tojásfestés mellett állatsimogató is várja a gyerekeket. Húsvét hétfőn pedig a hagyományos locsolkodás felelevenítése mellett a régi tojásjátékokat is ki lehet próbálni, de interaktív mesefoglalkozást is tartanak majd a kicsiknek. Délután két órakor kezdődik a református istentisztelet, később pedig Az ördögidéző diák címmel középkori vásári komédia szórakoztatja a közönséget.

Zadubenszki Norbert