Mesés verbunkok és verbunkos mesék
Fotó: Szarka Lajos

Több mint 200 táncos érkezik szombaton a Sóstói Múzeumfaluba, ahol ismét megtartják a Verbunk napját, melyről pénteken tartottak sajtótájékoztatót. Idén ezt a táncot a Népmese napjával együtt ünneplik, így igazán színes programokra készülhetnek az érdeklődők. Az élőszavas mesemondás, a táncbemutatók és a táncház mellett a nap folyamán a látogatók részt vehetnek kézműves foglalkozásokon, mesés térképes játékokon, lesz kosaras körhinta és népi játszóudvar is.

Mesével kezdte a sajtótájékoztatót Kácsor-Ignácz Gabriella. Nem véletlenül, hiszen szeptember 30-a a Népmese napja, így a szombati programok egy része is erről fog szólni.

„Egy komplex programot állítottunk össze. A népmese nagyon sok tekintetben fontos számunkra, hiszen a Sóstói Múzeumfaluban megyei gyűjtések tömkelege van. A skanzen első igazgatója nagy mesegyűjtő volt, az általa gyűjtött mesék több formában publikálódtak, fontos, hogy mi ezeket terjesszük is. Így jelenik meg a múzeumfaluban idén az élőszavas mese, nyírségi meséket fogunk majd hallani. De bábszínházi előadás is lesz, és estére már inkább a nagyobbakat várjuk egy esti mesekocsmára, amikor a felnőtteknek szóló mesék fognak elhangzani, és természetesen táncházzal fogjuk zárni ezt a napot” – ismertette a programok egy részét Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a múzeumfalu igazgatója.

A Magyar népmese napját idén egyben tartják a Verbunk napjával, így két folklór vonalat fognak bemutatni.

„A verbunk egy 18. század végén kialakult tánc. Mely elsősorban akkoriban a toborzásokhoz kötődött, ennek van egy európai hagyománya is. Nálunk nem voltak rezesbandák, ezért cigányzenészek mentek és toboroztak. A 19. században ez a tánc kinőtte magát, és sok népi elemet használva alakult ki egy olyan páros, vagy egyéni táncstílus egészen szabad formában, amelyet a 19. században magyar zenével, magyar tánccal azonosítottak az európaiak. Ebből nőtt ki. Rengeteg fajtája van, éppen ezért, mert tájegységenként máshogy használták ezt a tánctípust. Nagyon örülök annak, hogy a nyíregyházi táncegyüttesek őrzik ezt a hagyományt, egyébként a repertoárjukban mindig benne van valamilyen típusú verbunk” – mondta el dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Több mint 200 táncos érkezik szombaton a skanzenbe. A tréfás verbuválás után tartanak rövid bemutatókat, majd táncba hívják az érdeklődőket.

„Nemcsak verbunk lesz, hiszen az új stílusú táncainkhoz hozzátartozik a csárdás is. A verbunk egy férfitánc, tánckezdő funkciója volt régen. Tehát minden egyes táncciklus úgy kezdődött, hogy a férfiak bemutatták a tudományokat, és aztán jött a csárdás, és lányokkal, asszonyokkal együtt táncoltak. Ilyeneket fogunk itt látni szeptember 30-án, hogy a férfiak kiállnak majd és bemutatják a saját verbunkjukat, vagy csoportosan, vagy önállóan” – emelte ki Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes vezetője.

Délután a faluközpontban lesz majd egy nagy gálaműsor, ahol több táncegyüttes fog közreműködni. A nap folyamán a látogatók részt vehetnek kézműves foglalkozásokon, mesés térképes játékokon, lesz kosaras körhinta és népi játszóudvar is.

Kapcsolódó galéria

Magyar Verbunk Napja 2023 beharangozó