Mesélő foltok a VMKK-ban

Színes lakástextíliák, díszpárnák, táskák. Mindez foltokból összevarrva. Mesélő Foltok címmel patchwork munkákból rendeztek tárlatot a Váci Mihály Kulturális Központban. Az alkotásokat a Nyírbálók Foltvarró Egyesület tagjai készítették.

– Varrni kislánykorában szerintem mindenki megtanul, tűvel-cérnával, egyszerű dolgokat – mesélte Szatmári Istvánné babakészítő. – Ezen a kiállításon azért valamivel már bonyolultabb munkák láthatók, amelyek gyakran kihívást jelentenek az embernek, hogy képes-e rá, meg tudja-e csinálni. A Nyírbálók Foltvarró Egyesület tagjai számára maga az alkotás örömet okoz. És, azt hiszem, mivel mi közösségben varrunk, számunkra sokat jelent a közösség összetartó ereje, azok a plusz dolgok, amiket a közösségünk hozzáad magához a munkához, az, hogy együtt gondolkodunk, segítünk egymásnak a varrásban, illetve hogyha valaki valamilyen technikával elakad, segítséget kap.

Az egyesület tagjai azt mondják, fantázia, jó ízlés és kézügyesség is kell ahhoz, hogy a foltokból elkészüljön egy-egy alkotás. A patchwork folyamatosan divat, a színes textilmunkák díszei a lakásnak, s az utcán is gyakran fel lehet fedezni olyan táskákat, szatyrokat, amelyek foltvarrással készültek. A Mesélő Foltok című kiállítás november 29-éig látható a Váci Mihály Kulturális Központban.

F. A.