Mercedes Nyíregyházán!

Janikovszky Éva Kucses Éva néven született Szegeden 1926-ban. Nevét később Kispálra, majd férje után Janikovszkyra változtatta. A Szegedi Tudományegyetem, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója volt, később a Vallás,-és Közoktatásügyi Minisztérium tankönyvosztályán dolgozott, majd 1964-87-ig a Móra Könyvkiadó főszerkesztője volt. Első kötetét, a Csip-csup-ot 1957-ben adták ki, ez még Kispál néven jegyezte, Ezt a könyvet még 27 követett. Utolsó alkotása, a Ráadás 2002-ben jelent meg.

 

Nemcsak gyerekeknek

 

Janikovszky Éva viszonylag hosszú pályája során főleg a gyerekeket szólította meg, de írt a felnőtteknek is. Gondoljunk csak a Mosolyogni tették!, az Örülj,hogy fiú!, az Örülj, hogy lány, vagy a De szép ez az élet! Című kötetekre. Szövegeit Réber László illusztrálta, közösen tették felejthetetlenné az alkotásokat. Janikovszky Éva művei nem csupán Magyarországon népszerűek, 35 nyelvre fordították le azokat, így franciául, németül, angolul és kínaiul is olvashatják már a külföldi gyerekek.


Írógép, amely a síron túl is kíséri

 

Műveiben gyakran írt személyes tárgyairól, mint például a szegedi időkből való írógépéről, Mercédeszről, amelyet Nyíregyházán is megtekinthet az irodalomkedvelő közönség. Munkaeszköze mellett számos más, személyes holmija is megnézhető azon a vándorkiállításon, amely Nyíregyházán mutatja be, hogyan élt és alkotott Janikovszky Éva.


Élmény testközelből

 

Dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár főkönyvtárosa, Gyermekkönyvtár vezető elmondta, nagyon népszerű a gyerekek körében Janikovszky Éva. Nagyon sokan kölcsönzik a műveit, kedvelik. Hozzátette, ezért úgy gondolták, hogy a kiállításon keresztül még élmény közelibbé tehetik az írónőt és műveit az olvasók számára.


Bertalan és Barnabás

 

Mecedes mellett láthatóak a Bertalan és Barnabás bábkellékei, az Égig érő fű jelélmeztervei és megnézhetnek a látogatók számos, ritkán látott fényképet is. Az írónő humorával, bölcsességéével, emberszeretetével sokak kedvencévé vált.

 

Számos elismerésben részesült

 

Janikovszky Éva munkája során számos díjban és elismerésben részesült. 1973-ban az Év gyermekkönyvének választották a Ha én felnőtt volnék című alkotását az akkori NSZK-ban, majd a Mosolyrend Lovagjának választották Lengyelországban 1988-ban, itthon pedig megkapta többek között a József Attila,- a Kossuth,- és a Móra-díjat. A személyes tárgyait is tartalmazó vándorkiállítás november 4-ig tekinthető meg Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, majd Szeghalomra viszik tovább a szervezők.

ME.

(Fotó: internet)