Mentorprogram: egyetemista nagytestvér segít majd a pályaválasztásban a diákoknak!
Fotó: Szarka Lajos

Megnyitották a Tanítsunk Magyarországért program nyári táborát Nyíregyházán. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 11 iskolájának 150 diákja három napon keresztül ismerkedik azokkal az egyetemistákkal, akik részt vesznek az Innovációs és Technológiai Minisztérium mentorprogramjában. A kísérleti program lényege, hogy a hallgatók segítsék azokat a pályaválasztás előtt álló általános iskolásokat, akik hátrányos helyzetű térségben, távol élnek a továbbtanulási és munkalehetőségektől.

Első alkalommal találkozott leendő mentoráltjaival Sebestyén Dávid. A másodéves közösségszervező szakos egyetemi hallgató már részt vett a Tanítsunk Magyarországért Program felkészítőjén, így szeptembertől négy általános iskolást vesz a szárnyai alá és mint egy nagy testvér segít nekik eligazodni a pályaválasztás és a munkavállalás útvesztőjében.       

Én azért tartottam fontosnak, hogy ebben a programban részt vegyek, mert mindig jól éreztem magam a gyerekek közelében, és úgy vettem észre, hogy jól is bánok velük.

– fogalmazott Sebestyén Dávid.

Segítség a vidéki iskolásoknak

A Tanítsunk Magyarországért programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium indította útjára, a célja, hogy a hátrányos helyzetű térségekben, kistelepüléseken élő általános iskolások megismerkedjenek a továbbtanulási és munkavállalási lehetőségekkel, emellett pedig kirándulásokkal és gyárlátogatásokkal inspiráló élményeket szerezzenek.  

Az a cél, hogy ezek a gyerekek, akik a továbbtanulási és a munkalehetőségektől távol eső településeken élnek, olyan élményekkel töltekezzenek fel, amelyek arra ösztönzik, arra sarkallják őket, hogy továbbtanuljanak, és a saját tehetségüknek megfelelő pályaívet fussanak be, megállják a helyüket a munkaerőpiacon.

– tette hozzá György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és –szabályozásért felelős államtitkára.

A Tanítsunk Magyarországért Programra 2020-ig 2,5 milliárd forintot fordít a kormányzat. Idén országosan 300 egyetemi hallgató és több mint ezer általános iskolás bevonásával indul el kísérleti jelleggel. A hallgatók számára kedvező, hogy a mentorálásért pénzt is kapnak. A Nyíregyházán most kezdődött három napos tábor pedig egyfajta ismerkedés a diákok és mentorok között.

Kapcsolódó galéria

Mentortábor az egyetemen