Mentőkutyás sikerek

Az október 14. és 16. között megrendezett XII. Berényi IRO Mentőkutya Vizsga és Versenyen idén több mint hetven versenyző indult, öt kategóriában, Magyarország és a környező országok mentőcsapatainak képviseletében. A mentőkutyák alkalmassági, rom, alap és emelt szintű, valamint terület alap és emelt szintű kategóriákban versenyeztek. A sikeres vizsga jelenti a mentőkutyák alkalmasságát vizsgatípustól függően belföldi, vagy akár a világ bármely táján előálló vészhelyzet helyszínén a bevethetőségre. A vizsga minden kategóriában két részből állt, egyik részében a kutya engedelmességét, irányíthatóságát ellenőrzik, egy gyakorlópályán végrehajtott feladatsorral. A megmérettetés másik eleme maga a keresés, kategóriától függően, a területkutató ebek erdős nyílt terepen keresnek személyeket, a romkutatók pedig egy katasztrófahelyzetet utánzó mesterséges romterületen kutatnak élő emberek után, ahol az épületmaradványok mellett járművekben rekedt emberek mentésére is számítani kell.

[REKLAM]

A KMSME csapata idén kibővült, hat kutya és kutyavezető indult a versenyen, közülük négy egység sikeresen teljesítette a vizsgát, ketten pedig kategóriagyőztesként zárták a viadalt. Területkutatás „alkalmas” kategóriában az első teljesített vizsgáját szerző Balogh Péter és beagle kutyája, Berci rögtön első helyezést szereztek. Emelt szintű – nemzetközi bevethetőséget jelentő – vizsgát tett Tovai Ildikó és tapasztalt, világbajnokságot is megjárt belga juhásza, Django, akik szintén kategóriagyőztesként tértek haza a Jászságból. Ezen kategória második helyezése is a KMSME egyik keresőkutyáját illette, akivel azonban a Kutyákkal az Életért Alapítvány kutyavezetője, Dánffy Brigitta lépett pályára, mivel Nápolyi, a labrador vezetője az egyesület elnöke, Vincellér Tibor épp az Egyesült Államokban tartózkodik nemzetközi gyakorlaton, illetve a sors úgy hozta, hogy a Matthew-hurrikán okozta károk enyhítésében is segédkezik. A csapat további tagjai, Simon Emese és mudija, Csí, Bajnay Eszter és német juhásza, Nico, valamint Mészáros Gábor és labradorja, Merlot voltak.

A mostani versenyen elért eredmények és az eredményeket megalapozó komoly és intenzív felkészülés, illetve a csapat bővülése tovább erősíti a KMSME mentőkutyás egységeinek felkészültségét, bevethetőségét, biztosítva ezzel, hogy az egyesület munkatársai mindig a bajbajutottak segítségére siethessenek.

KMSME

(Fotók: Máté János – KMSME)