Menthetetlen az északi széles szájú orrszarvú

Már 2006 óta tartanak széles szájú orrszarvút a Nyíregyházi Állatparkban. Először a veszélyeztetett faj déli változatának egy tehene került Sóstóra. Nem sokkal ezután egy Athosz nevű bikát is hoztak neki párnak. A szakemberek azt remélték, hogy a rinocérosz pár között azonnal szerelem lobban, azonban nem működött köztük a kémia. A rinocéroszokról úgy tartják, hogy rendkívül értelmes és érzelmes állatok. A párválasztás akárcsak az embernél, komoly procedúra. Az állatparkban ezért úgy döntöttek, egy másik bikával is megpróbálkoznak. Dániából került egy Curt nevű bika Sóstóra, aki azonnal rivalizálni kezdett Athoszal a tehén kegyeiért. A lány rino végül Curt-öt választotta, és a dolog úgy áll, szerelmük gyümölcse nemsokára napvilágot is lát. Ez hatalmas siker lehet, mondják a szakemberek, mert ugyan a széles szájú orrszarvúk déli változatát megmentették a kihalástól, a faj fogságban nehezen szaporodik. A széles szájú orrszarvúk északi változata azonban menthetetlenül a kihalás szélére jutott, erről számolt be a nemzetközi média. A San Diegó-i állatkertben ugyanis elpusztult az alfaj egy példánya, így összesen csak öt maradt belőle a világon. Az alfaj kipusztulásáért egyértelműen az ember a felelős.

– Afrikában elsősorban az orvvadászat a probléma, itt széles területeken viszonylag zavartalanul élhetnének, de az illegális vadászok, az orvvadászok olyan technikával vannak manapság felszerelve, hogy szinte lehetetlen őket legális módszerekkel utolérni – mondta dr. Papp Endre, zoológiai igazgató helyettes. – Többféle próbálkozás létezik, nemcsak az aktuális vadvédelem, hanem akár a fegyveres őrzése is az orrszarvúknak.

A rinókat főleg a szarvukért vadásszák, mert egyes országokban úgy tartják, hogy az agyaruk por formában afrodiziákum és gyógyító hatású szer lehet. Érdekes, hogy az orvvadászat visszaszorítása érdekében állatkerti példányok szarvát azért reszelik, hogy az így keletkezett port árusíthassák a varázsszer hívőinek. Egyelőre azonban ez sem segít az illegális vadászat visszaszorításában.

Z. Pintye Zsolt