Mennyire veszélyes Európa?

A tengerparti nyaralásokról érdeklődött Szemők Andrea ma az egyik nyíregyházi utazási irodában. Azt mondta: az európai utazástól nem tántorítja el sem a franciaországi terrortámadás, sem a törökországi puccs. Éppen egy török tengerparti nyaralást nézett ki.

 

TÖBBEN LEMONDTÁK A TÖRÖKORSZÁGI UTAT

 

A vakációra készülők közül persze nem mindenki ilyen bátor. Az utazási irodákat többen keresték azzal, hogy lemondanák a már betervezett nyaralást.

– Franciaországi utazást senki nem mondott le, törökországit igen. De a tömeges lemondás nem jellemző – mondta Bicsérdy Rita turisztikai szakértő. – Szombat este indult Budapestről egy charter járat, az egész repülőgépről 16-an mondták le az utat, a vasárnap induló charter járatról pedig már senki nem mondta le az utazást. Ezek a charter gépek Budapestről vagy Debrecenből indulnak, és közvetlenül az antalyai repülőtérre érkeznek, az isztambuli és ankarai repülőtér ettől nagyon messze esik, nem is érintik ezek a járatok ezeket a területeket, a török riviéra a Magyar Utazási Irodák Szövetsége és az utazásszervezők állásfoglalása szerint is biztonsággal utazható.

 

NEM VÁLTOZTATTAK TÖRÖKORSZÁG BESOROLÁSÁN

 

A Külügyminisztérium állásfoglalása szerint a török tengerpartok biztonságosak, a városlátogatás viszont fokozott biztonsági kockázattal jár. De a kormány nem változtatott Törökország utazási besorolásán, nem sorolja azon országok közé, ahová nem javasolt az utazás, és ezen a listán Franciaország sem szerepel.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a terrorfenyegetettség világszerte továbbra is jelentős. Különösen azokban a térségekben lehet számolni terrorveszéllyel, amelyek a múltban is terrorcselekmények célpontjai voltak, ahol polgárháborús állapotok uralkodnak, ahol katonai műveletek folynak és ahol a terroristák a helyi lakosság támogatását élvezik. A külföldre utazókat arra kérik: minden esetben vegyék figyelembe a hatóságok terrorfenyegetettséggel kapcsolatos figyelmeztetéseit. A terrortámadások kiemelt célpontjainak számítanak a jelképértékkel bíró helyek, épületek, vallási központok, kormányzati és igazgatási épületek, a légi, közúti, vasúti és vízi közlekedési infrastruktúra, turisztikai központok, továbbá minden olyan hely, ahol emberek tömegben gyülekeznek.

 

UTAZÁS ELŐTT JAVASOLT A REGISZTRÁCIÓ

 

A magyar turistáknak azt javasolják, külföldi utazás előtt regisztrálják magukat a konzuli szolgálatnál, mert baj esetén akkor tudnak azonnal segíteni. A regisztrációról a konzuliszolgalat.kormany.hu weboldalon tájékozódhatnak az utazás előtt állók, a regisztrációs adatlap pedig a konzved.mfa.gov.hu oldalon található.

F. A.

(Fotó: internet)