Melegítő kortyok hideg napokra

Ha a Nyíregyháza környéki erdőkben sétálunk, és csipkebogyót találunk, szedhetünk is belőle, hiszen a vadrózsa gyógyhatású áltermése az első őszi fagyok idején érik be. Belőle C-vitaminban gazdag tea lehet. Figyelni kell azonban arra, hogy ezt ne forrázással készítsük, hanem hideg vizes áztatással, ugyanis hatóanyaga, a C-vitamin 40–50 fok körül tönkremegy. A legjobb, ha este tisztított vízbe tesszük a bogyókat, reggel, indulás előtt leszűrjük, és egy kis flakonban magunkkal visszük.

 

Fürtös menta

 

A baktériumölő és légutakat tisztító gyógynövény kifejezetten ajánlott gyerekeknek. Magyarországon a Bükkben terem, ezért ezt Nyíregyháza gyógynövényboltjaiban keressük az őszi-téli időszakban. Hatóanyagai több problémára is megoldást jelentenek, ezért érdemes fogyasztani belőle mindennap!

 

Citromfű

 

Citromfűből átvitt értelemben készíthetünk immunerősítő teát. Elsődlegesen az idegrendszert nyugtatja, de ha lelkileg rendben vagyunk, kevesebb eséllyel kapjuk el az őszi-téli fertőzéseket is.

Szakemberek szerint legjobb „tisztán” fogyasztani ezeket a főzeteket, de aki szereti és nem allergiás rá, mézzel ízesítheti.

M. E.

(Fotó: internet)