Megyei tanévnyitó konferencia Nyíregyházán

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 420 köznevelési intézményének vezetői, a tankerületi igazgatók, a szakképzési centrumok vezetői és a Nyíregyházi Főiskola képviselői vettek részt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakmai Tanévnyitó Konferencián. A rendezvényen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Beszédében azt mondta: a városban jól működnek az oktatási intézmények, amelyhez az önkormányzat minden támogatást megad.

– Az elmúlt két évben 900 millió forintot fordított az önkormányzat iskolafelújításra, és jelenleg is adtunk be pályázatot, úgyhogy ez a munka folytatódik – mondta dr. Kovács Ferenc. – De közben készítjük az ifjúsági koncepciót, amelynek lesz egy olyan része, hogy „Nyíregyházán itthon vagy, Nyíregyháza visszavár”, ennek célja a Nyíregyházáról a tanulmányaik miatt elment fiatalok visszahívása a városba. Ehhez a körülményeket is meg kell teremteni, úgyhogy tárgyalásokat folytatunk a nagy cégekkel.

További képekért kattintson a fotóra!

A tanévnyitó konferencián tájékoztató hangzott el a tanügyigazgatási feladatokról, a pedagógiai szakmai szolgáltatásokról és a várható jogszabályi változásokról, valamint az Oktatási Hivatal új szervezeti felépítéséről és feladatbővüléséről.

A tanévnyitó konferencián részt vett Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára is, aki azt mondta: a 2015/2016-os tanév olyan változásokat hoz az oktatási intézmények életében, amelyre a pedagógusok már felkészültek.

– Elindul a felügyeleti rendszer, elindul a minősítés, amely tavaly már pályázati rendszeren belül elkezdődött, most viszont már „élesben” elindul – mondta Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár. – Ez lesz az egyik változás. A másik pedig az, hogy 2016-tól kötelezővé válik a közösségi szolgálat, a diákok érettségire csak akkor mehetnek, ha teljesítik az 50 órát. Erre már készültek az iskolák, de most válik kötelezővé.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakmai Tanévnyitó Konferencián a résztvevők a Nemzeti Köznevelési Portálról is láthattak bemutatót.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)