Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság: A kéménytűz megelőzhető!
Fotó: Vásárosnamény ÖTP

Lerakódott korom égett egy beregsurányi családi ház kéményében szerda este.

A tűz továbbterjedt a ház födémszerkezetére. A fehérgyarmati hivatásos, a vásárosnaményi önkormányzati, valamint a tarpai és csarodai önkéntes tűzoltók avatkoztak be a helyszínen. A ház lakhatatlanná vált, ezért az ott élő házaspár gondozójuknál helyezkedett el. A lakóháznál szerda napközben is volt kéménytűz, akkor a fehérgyarmati hivatásosok kéziszerszámokkal távolították el az izzó részeket a kéményből és felhívták a tulajdonosok figyelmét, az ingyenes lakossági kéményseprés lehetőségére és hogy a kéményt addig nem használhatják, amíg azt nem ellenőrizte szakember. Ennek ellenére a ház tüzelő-fűtő berendezését újra üzemeltették, így keletkezett újabb kéménytűz az esti órákban, de ekkor már átterjedt a tűz a födémszerkezetre.

A kéménytüzek megelőzése érdekében a füstelvezetők évenkénti ellenőriztetése mellett a tüzelőanyagot is gondosan meg kell választani. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány, a korom lerakódását.

A lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, amely miatt visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag égéstermékréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat és lakástűzhöz vezethet. Azokban az ingatlanokban, ahol füstérzékelő van, nem keletkezik nagyobb tűz, hiszen még annak kialakulásakor meg lehet fékezni a lángokat.

Fontos figyelni arra, hogy a családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által egyeztetett időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. A kéményseprést a 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon, a 9.1 menüpontban vagy online a kemenysepro.katasztrofavedelem.hu címen lehet igényelni.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság