Megvizsgálták a hajléktalanokat

Szűrőbusz érkezett az Oltalom Szeretetszolgálat Nappali Szolgáltató Központjához. A város hajléktalanjai számára tüdőszűrő vizsgálatot tartottak.

 

RENDSZERESEN VIZSGÁLJÁK A HAJLÉKTALANOKAT

 

Az Oltalom Szeretetszolgálat a Megyei-Városi Tüdőgondozó Intézettel együttműködve már harmadik alkalommal szervezte meg Nyíregyházán a fedél nélkül élők szűrését. A vizsgálatra azért van szükség, mert törvény írja elő, hogy az Oltalom Szeretetszolgálat által biztosított szolgáltatásokat csak tüdőszűrésről szóló érvényes igazolással lehet igénybe venni, s az intézmény munkatársainak így könnyebb nyilvántartaniuk azt, hogy kik azok, akik részt vettek a vizsgálaton.

– A másik, ami miatt fontosnak tartjuk ezt a vizsgálatot, az, hogy szeretnénk a lakosság felé jelezni, hogy a mi ellátottainknál elvégezték a tüdőszűrést – mondta Nagy Judit, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezető-helyettese. – Nagyon sok városlakó nem megy el a szűrővizsgálatra, ezért úgy gondolom, nem a mi szolgáltatásainkat igénybe vevő hajléktalanoktól kell tartani, hogy tbc-vel megfertőzik őket. Sokan, akik nem szűretik magukat, hamarabb elkaphatják. Hiszen a mi ellátottjainkon időben észreveszik, ha baj van.

 

150 FEDÉL NÉLKÜL ÉLŐNÉL VÉGEZTÉK EL A SZŰRÉST

 

A szeretetszolgálathoz érkezett szűrőbusz segítségével több mint 150 hajléktalan vizsgálatát végezték el, a többi fedél nélkül élő év közben már elvégeztette a szűrést.
– Nagyon fontosnak tartom, hogy részt vegyünk a szűrésen – mondta Tóth Judit. – Soha nem tudni, hogy komolyabb betegségünk lehet-e, vagy nem. Így legalább tisztában vagyunk vele.

A Rákóczi utcai nappali szolgáltató központban rendszeresen biztosítják a fedél nélkül élők orvosi ellátását, védőoltását.

 

100 HAJLÉKTALAN MÁR A SZÁLLÓN TÖLTI AZ ÉJSZAKÁKAT

 

Az Oltalom Szeretetszolgálat Nyíregyházán mintegy 400 hajléktalannal tartja a kapcsolatot. Számukra napközben a nappali szolgáltató központban adnak helyet, éjjelre pedig szállást biztosítanak. A szeretetszolgálat éjjeli szálláshelyét októberben rendszeresen mintegy 100 fedél nélkül élő veszi igénybe, a téli időszakban ennél többen, várhatóan 130-an is behúzódnak majd a meleg épületbe.

F. A.

(Fotó: Trifonov Éva)