Megváltoztak a vizsgakérdések

Az idén először, január 12-én már az új kérdésekkel találkozhattak az elméleti vizsgán a tanulók. Ezek azonban nemcsak tartalmilag újultak meg, hanem a képes, ábrás kérdések esetében a megjelenésükben is. A Nemzeti Közlekedési Hatóság célja a változtatással az volt, hogy a kérdés adatbázis jelentős bővülésével a tanulókat az eddigieknél sokkal jobban rávegyék az elméleti ismeretek, ezen belül is főként a KRESZ szabályainak tényleges elsajátítására. Emellett uniós célkitűzés, hogy a tagállamokban 5 éven belül 50 százalékkal csökkenjen a közúti balesetek száma.

– 35 év elteltével már időszerű volt, hogy végrehajtsák a változtatásokat – magyarázta Nagy Tibor, a Sprint Autósiskola alapítója. – Ami meglepte a tanulókat, hogy ez a változás minden átmenet nélkül, hirtelen következett be, kevés volt a felkészülési idő. Az a véleményem, hogy az új kérdések a kor követelményeinek megfelelnek, a műszaki kérdések már igazodnak a mai járművekhez, nem ahhoz, ami 35 évvel ezelőtt volt.

Az idei első elméleti KRESZ vizsgájával kapcsolatban telefonon megkerestük Kuncsik Lászlót, a Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége Járművezető Vizsgáztatási és Utánképzési Osztály vezetőjét, aki a következő tájékoztatást adta: – Tegnap volt az első olyan KRESZ vizsga, amelyen már a megújult kérdésekkel találkozhattak a vizsgázók. Az eredményeket nézve megállapítható, hogy a sikerességi mutató nem maradt el a tavalyitól. Bár megújult az elméleti vizsga, de még így is teljesíthető.

Bruszel Dóra