Megváltozott kenyerekre és péksüteményekre vonatkozós szabályozás

60/40

 

Még 2016. december 22-én lépett életbe az a törvény, amely a Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezésére változtat a kenyerek és péktermékek összetevőin. A végrehajtásra fél év türelmi időt kaptak a sütőipari vállalkozások, így 2017. június 22-től már a megváltozott szabályok alapján sütik az alapvető élelmiszereket. A változtatásra azért volt szükség, hogy a magyar családok asztalára egészséges összetevőkből készült termékek kerüljenek, ezzel is támogatva az egészséges életmódot. Változás, hogy a rozskenyér 60 százalékának rozslisztet, 40 százalékának búzalisztet kell tartalmazni, a graham kenyér 90 százaléka grahamlisztből áll, míg a rozsos kenyéresetében a rozsliszt aránya 30 százalék, a búzaőrleményé 70. A rendelet számos új kenyérfajtát szabályoz.

 

Nincs többé „házi kenyér”

 

Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke elmondta, nagyon fontos változás, hogy megszűnik a „házi kenyér” megnevezés. Eddig ezt nagyon sok pékség arra használta ki, hogy bármilyen összetételű termékre ráírta, hogy házi kenyér. A fehér vagy búzakenyér megnevezést lehet használni, amelyek szabályozásában nem történt változás. Hozzátette, az alapvető élelmiszernek számító félbarna kenyér, fehér kenyér, búzakenyér összetételében nincs módosítás. Azoknál a speciálisnak mondható termékeknél vezettek be új dolgot, amelyek az utóbbi években kerültek forgalomba, mint a graham kenyér, a teljes kiőrlésű kenyér, a kukoricás kenyér. Hiszen ezeknek az összetétele eddig nem volt szabályozva. Az új rendelet egyértelműen kimondja, hogy a tönköly kenyérnek milyen összetételűnek kell lenni, hány százalékban kell benne lenni tönkölylisztnek.

 

Cél az egészségtudatosság

 

A kenyér és pékáruk lehetséges összetevői közé bekerültek az úgynevezett álgabonák is, mint a hajdina és az amaránt, hiszen ezek egyre fontosabb részét alkotják az egészségtudatos táplálkozásnak. Változás továbbá, hogy most már csak olyan súlyú kenyér kerülhet forgalomba, amely osztható 250 grammal. A június 22-én életbe lépett előírás rögzíti az összetételt, az érzékszervi tulajdonságokat, a megjelenést és a kenyér és péktermékek kémiai paramétereit. Az új pékáruk az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételű termékek, amelyek hozzávalóiról a jövőben a vásárlók tájékozódhatnak a szaküzletekben.

ME.