Megváltozott jogszabályok

Január elsejétől négy új feladattal bővül a kéményseprők munkája. A kormányrendelet célja, hogy a szakemberek fokozottabban ellenőrizzék a kéményeket és jobban figyeljenek a lakosság egészségére és életvitelére. Új feladat, hogy a kéményseprőknek el kell végezni a szén-monoxid mérést, amely nemcsak az egészség megőrzése, hanem a hatékonyság megtartása miatt is fontos. Ha valakinek nem elég hatékony a gázkészüléke, akkor sok szén-monoxid keletkezik és több gázt is használ fel, ez pedig több pénzbe is kerül. További feladat a bekötő csövek tisztítása, ami különösen a régebbi épületekben fontos, de ilyen kötelezettség a műszaki biztonsági vizsgálat elvégzésének ellenőrzése is. A gázszolgáltatónak kötelessége a vizsgálatot megtartani a lakóházaknál, a kéményseprőnek pedig az a dolga, hogy ellenőrizze, ezek valóban megtörténtek-e.

– Ami a legfontosabb az egészségvédelemmel, illetve a különböző megelőzésekkel kapcsolatban, hogy a legtöbb szén-monoxid mérgezés a gáztüzelésű készülékeknél, a nyitott készülékeknél van, amelyet a lakosok igyekeznek most elkerülni azzal, hogy szén-monoxid mérőket helyeznek el – mondta Valkó László, a Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője. – Ezen kívül nekünk is ellenőrizni kell, hogy van- e megfelelő levegő utánpótlás, ami szemrevételezéssel történik, nem méréssel. A kéményseprő megvizsgálja, megnézi, van- e a helyszínen olyan légbeeresztő nyílás, olyan szerkezet, aminek a segítségével az eltávozó füstgáz helyébe friss levegő tud kerülni. Ha nem, komoly szén-monoxid mérgezés keletkezik.

Valkó László elmondta, a többletmunka több anyagi terhet is róhat a lakosságra, de fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően a kéményseprők óradíja 4 ezerről 2 ezer forintra csökkent, és a január elsejétől életbe lépő plusz munkák rezsióradíját is ezzel számolják.

Bruszel Dóra