Megválasztották a megye KicsiNagykövetét a hagyományteremtő versenysorozat döntőjében
Fotó: Szarka Lajos

A szülőföldjükről sok ismeretet szerző versengés döntősei randevúztak Nyíregyházán, vasárnap. A Magyarság KicsiNagykövete program megyei döntőjét és zárórendezvényét a Váci Mihály Kulturális Központban rendezték. A háromfordulós, hagyományteremtő, úgynevezett pilot projekt célja az országismeret és a hazaszeretet elmélyítése, miközben a 10–12 éves gyerekek tárgynyereményekkel és élményekkel is gazdagodtak.

Nagy Szilárd és Ragány Misa tavaly nagy népszerűséget elért dalával, a Varga Miklós-féle Európa átiratával kezdődött a Magyarság KicsiNagykövete program megyei döntője. A hagyományteremtőnek szánt projekt egyik célja, hogy példaképekkel is találkozzanak a gyerekek, s a két Szabolcsból indult énekes pályája követendő mintával szolgált.

Kötődés a szülőföldhöz

Az első alkalommal itt, Szabolcs-Szatmár-Beregben rendezett találkozó másik célja – az ötletgazda, Strack Mária szerint –, hogy a 10–12 éves korú fiatalok az először online, majd a döntőben offline versengés során megismerjék szülőföldjük kultúráját, történelmét, hagyományait, a helyi szokásokat, erősségeket, hírességeket. – Most megismerte a kicsi hazáját, de cél, hogy ismerje meg a nagy hazáját, a határon túli magyarságot. Érezze, hogy jó és szeret magyarnak lenni, és legyen büszke arra, hogy magyar. A gyerekek, ha ismerik a múltjukat, ha látják az értékeiket, ha megismerik azokat a neveket, akikre mi büszkék lehetünk, akkor büszkén lesznek magyarok – fogalmazott Strack Mária, a Magyarság KicsiNagykövete projekt ötletgazdája.

681 jelentkező, 30 döntős

A később az egész országra kiterjesztendő, háromszakaszos versenyre most 681-en jelentkeztek, s harmincan jutottak a megyeszékhelyen rendezett döntőbe. A zsűri elnöke annak a házigazda Nyíregyházának az alpolgármestere volt, melynek 16 településsel van partnervárosi kapcsolata. Dr. Ulrich Attila a gratuláció mellett kiemelte, a tudást és élményeket, amit most szereztek, senki nem veheti el tőlük, egyben felhívta a figyelmet arra, soha ne felejtsék el, honnan jöttek.

Értékeljük és tartsuk meg hagyományainkat

– Nagyon köszönöm, hogy ide, Nyíregyházára, a megyébe hozták először a KicsiNagykövet versenyt, és sok sikert kívánok ahhoz a munkához, hogy ez országossá teljesedjen. Nagyon fontos a mai világban az, hogy a hagyományainkat megtartsuk, kellőképpen értékeljük, és ne féljünk attól, hogy más idegen népek, nemzetek, barátok számára kommunikáljuk – mondta köszöntőjében a városvezetés képviseletében dr. Ulrich Attila.

Küldetést kaptak a fiatalok

Három olyan országgal határos Szabolcs-Szatmár-Bereg, melynek egyes régióiban magyarok is élnek. Ezért is lehetett a kárpát-medenceire tervezett tudáspróba-sorozat kezdő állomása. Másrészt a pilot projekt helyszínéül szolgáló megye sokszínű és gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, melyet a gyerekek most már „hivatalosan” képviselhetnek a versenyeredmények alapján. – Gyerekek, ha akarjátok, ha nem, valóban a megye nagyköveteivé váltatok mindannyian, és éljetek is így. Legyetek otthon, a családban, saját közösségeitekben azok a szószólók, akik irányt mutatnak. S az életben majd igyekezzetek valóban megmutatni magatokat és segíteni a többieknek, hiszen egy küldetést kaptatok, aminek valóban van jelentősége – mondta Baracsi Endre, a megyei önkormányzatot képviselve.

Egy nagykövet, két attasé

Az alelnöki gondolatok már a verseny lezárását jelentették, melynek három különdíjazottja lett. Két attasé címet is adományozott a zsűri. Az egyiket, mely a kulturális jelzőt kapta, Kósa Krisztián szerezte, a megye másik, agrár-kicsiattaséját Poljovij Milánnak hívják. A győztes, így Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei KicsiNagykövete egy negyedikes, vásárosnaményi leány, Baksa Fruzsina lett. A díjátadást követően – melyben családi, balatoni nyaralás, parlamenti látogatás, budapesti városnézés, tablet s tárgynyeremények is voltak a szponzorok felajánlásából – a győztes a Nyíregyházi Televíziónak is nyilatkozott. Az Eötvös József Általános Iskola kisdiákját anyukája, nagytestvére és a tanára is segítette a felkészülésben, melyre sok időt szánt. – Volt olyan, hogy ppt-t kellett csinálni, szöveget írni, főzni, sok feladat volt benne. A főzés volt a kedvencem, mert az jó volt, s finom is lett a nyírségi gombócleves, amit készítettünk.

Folytatását tervezik

A megyei KicsiNagykövetének sokat jelent a cím, s nagyon örül neki, mint mindenki a részvételnek. A verseny hivatalos léggömbjeit pedig annak a reményében engedték fel búcsúzásul, hogy folytatása következik.

Kapcsolódó galéria

Kicsi nagykövet díjátadó 20210613