Megújult Sóstó ikonikus épülete - 88 millió forintból korszerűsödött a Svájci Lak Sóstón
Megújult Sóstó ikonikus épülete - 88 millió forintból korszerűsödött a Svájci Lak Sóstón

88 millió forintból korszerűsödött a Svájci Lak Sóstón. A panzió felújítására a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban 33,4 millió forintos forrást nyert a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt., a fennmaradó összeget saját forrásból pótolták.

– Nagyon ráfért már a felújítás a Svájci Lakra, hiszen leromlott állapotban volt, ami egyébként nem is csoda, hiszen Sóstó legrégebbi szállodájáról van szó. 1867-ben épült, legutóbb a 2000-es évek környékén esett át rekonstrukción – utalt az előzményekre Podlovics Lajos, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. értékesítési vezetője.

Modern, letisztult, barátságos formavilág

– Nem volt egyszerű a felújítás, hiszen egy műemlék épületről van szó, vagyis egyrészt meg kell felelnie a mai kornak, de közben nem változtathattuk meg az épület jellemző jegyeit – folytatta. – Éppen ezért ugyanazt a gondolatot követtük, mint a Fürdőház esetében 2013-ban. Megtartottuk a Svájci Lak külső jegyeit, de belül már egy modern, letisztult és barátságos formavilág fogadja az ide érkező vendégeket.

A Krúdy Vigadó és a Fürdőház szomszédságában található épület alpesi stílusa miatt kapta a Svájci Lak elnevezést.

A szobák egységes bútorzatot, padlószőnyeget, valamint televíziókat kaptak. Teljes átalakításon estek át a mosdók és a fürdőszobák, megújult a fűtés- és a villamos rendszer, illetve megtörtént a kültéri klímatest cseréje is.

Háromcsillagos minősítés

Korábban bérlő működtette a Svájci Lakot, de mivel a pandémia miatt hónapokra be kellett zárnia, így most a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. saját működtetésében üzemelteti. A panzió háromcsillagos, egyelőre 32 fő fogadására alkalmas, de pótágyazható, és bébiágyakat is vásároltak.

Nő a foglaltsága

– Itt akár kisebb-nagyobb konferenciákat (50 főig) is meg lehet tartani, amihez technikai eszközöket is vásároltunk. A panzió foglaltságán már most látszik, hogy folyamatosan nő, pedig csak júniusban nyitottuk meg újra. Mivel a Hotel Fürdőházba a nyárra már szinte nincs is szabad helyünk, így az oda érkező érdeklődéseket átirányítjuk a Svájci Lakhoz. Féltünk ettől a szezontól, hogy a pandémia után mennyire tér vissza az utazási kedv, de azt látjuk, hogy míg tavaly főként belföldi vendégeink voltak, idén már egyre nagyobb számban külföldiek is.

Egy következő körben tervben van még a konyha felújítása is, ami akár 2022-re is megvalósulhat, a kiírt pályázatok függvényében. Bár az étterem éppen ezért egyelőre zárva tart, egy italt bárki elfogyaszthat Sóstó ikonikus épületében, vagy éppen a teraszán.