Megújult makierdő a jubileumra

2016. június 20-án már a látogatók is birtokba vehetik a megújult makierdőt, ahol újabb ritkasággal ismerkedhetnek meg a vendégek, a mayotte-makikkal. A Nyíregyházi Állatpark, talán legnagyobb varázsa, hogy egy tölgyerdőben, természetközeli kifutókban mutatja be Földünk állatvilágát. A különleges programok mellett – mint a fókashow vagy papagájbemutató – a legnagyobb érdeklődést a makierdő élvezi, ahol a bátrabb vendégek félmajmok között sétálhatnak.

MAYOTTE MAJMOK

A Tarzan ösvényének makierdeje mellett – ahol a Madagaszkár című animációs filmből ismert gyűrűsfarkú makikat lehet testközelből megfigyelni – idén felújították s átalakították a régebbi majomerdőt is, így a főemlősrajongók egy másik fajjal is megismerkedhetnek, a barna bundájú mayotte-makikkal. A faj latin neve (Lemur fulvus mayottensis) sok mindent elárul, így a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük Madagaszkártól mintegy 400 kilométerre, Mayotte-szigetén található. Gyűjtőnevük, a Lemur pedig a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket és a többi makifélét, a lombok sötétjében ugyanis csak a kiáltásukat hallották és rikító sárga szemüket látták.

EGYÜTT ÉLNEK A TEKNŐSÖKKEL

Igazi légtornászok, ügyesen mozognak a fák ágain, nem ijednek meg attól, hogy hatalmas ugrásokkal közlekedjenek egyik fáról a másikra. Főként gyümölcsökkel táplálkoznak, de alkalmanként virágokat, nektárt, leveleket vagy magvakat is fogyasztanak. Az országban csak itt látható tenyészcsapat igen eredményes, hiszen a tavalyi esztendőben is született egy kölyök, így az 1 éves állattal már hattagúvá vált a csapat. A felújított erdő különlegessége, hogy az állatok hatalmas szárazföldi hüllőkkel, sarkantyús teknősökkel élnek közös kifutóban s az erdőből átláthatunk a világ legnagyobb szárazföldi emlőseire is, az afrikai elefántokra, ahol a csapat legifjabb tagja, a kis Kito a héten tölti 1 éves szülinapját.
A Trópusi házból nyíló erdős részhez a szintén felújított mediterrán kert pálmafáit elhagyva juthatunk, s közben megcsodálhatjuk a különleges gránátalmát, az éppen termő citrusféléket – mint a citrom, narancs és mandarin –, a murvafürtöt csakúgy mint a kínai leandereket.