Megújult a Szőlőskerti Kollégium – Korszerű tető, nyílászárók és bútorok
Felújították a Nyíregyházi Tankerületi Központ fenntartásában működő szőlőskerti kollégiumot. A közel 77 millió forintos uniós támogatással korszerűsített bentlakásos intézmény az általános iskola első osztályától várja a diákok jelentkezését.

A Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Tagintézményével közös udvaron álló kollégiumot a közelmúltban újították fel az alagsortól a konyhán és hálószobákon át a közös terekig.

Korszerűsítették a tetőt, a nyílászárókat és feljárókat, kicserélték a bútorokat. Megújult a sportpálya és a kézműves foglalkoztató terem is. Ez az 55 éves intézmény mára az országban már csak harmadmagával fogad általános iskolás korú gyerekeket. Évtizedekkel ezelőtt hetvennél is több hasonló célú kollégium működött.

Baloghné Horváth Anna, a Szőlőskerti Kollégium igazgatója elmondta:

Itt főként általános iskolás korú gyerekek vannak. Ahogy említettem, a családi hátteret nézzük, ill. azokat a gyerekeket várjuk és azok laknak itt, akiknek a közelükben nincs általános iskola. A mostani helyzet szerint minden kollégista ebbe az iskolába jár, aki általános iskolás korú és van olyan szakiskolás, akik a nyíregyházi szakiskolákba, gimnáziumokba járnak.

A környező falvak, tanyák iskolásait, három műszakban dolgozó szülők gyerekeit fogadják az intézményben 6 – 18 éves korig. Családi tragédiák, hátrányos helyzetben élők jól szervezett támogatója ez a közösség, ahol jelenleg 55 iskolás korú fiatal lakik vasárnap estétől péntek délutánig. Ukrán, de még kínai gyerek is él itt.

Most jöttem ide ebben az évben, és nagyon jól érzem magam. Azért kerültem ide, mert sajnos a két szülőm elhunyt, emiatt a testvérem nem tudott engem hozni-vinni, mert átjár Debrecenbe Egyetemre és úgy döntött, hogy beírat engem kollégiumba.

-  mesélt életéről Gál Lili.

A 80 személyre maximált kollégium újabb jelentkezőket vár a 2019/2020-as tanévre. Diák – és turista szállásra is alkalmasak hétvégeken, illetve az iskolai szünetekben a négyágyas szobák. Fontos információ, hogy a gyerekeknek nem kell feltétlenül az udvaron álló Szőlőskerti Iskolába járni. A kollégiumban nevelőtanárok segítik a tanulást, de bőséges a táncos, sport, kulturális és szabadidős foglalkozások köre. Emellett a jövő tanévtől a pályaválasztáshoz adnak segítséget a tankonyha, a barkácsműhely, illetve a tankert beindításával.

Tamás Csaba, a Szőlőskerti Iskola tagintézmény vezetője hozzátette:

Az iskola és kollégium nagyon hosszú évek óta összeforrt intézményként működik. Szinte minden osztályunkba járnak kollégista gyerekek. Az iskolának nemcsak a kéttannyelvű oktatás a fontos, nem csak az, hogy magas színvonalú idegen nyelvi oktatást nyújtsunk a gyerekeknek, hanem az is, hogy azok a gyerekek, akik a koliba bekerülnek, esélyegyenlőséget és egyenlő esélyeket kapjanak arra, hogy iskolai tanulmányaikat sikeresen folytassák.

...tapasztalataim nyomán az is nagyon fontos a kollégium és az iskola felnőtt gárdájának, hogy boldog gyerekeket neveljenek. A boldog koliban boldog órák nyomán megértik és megtapasztalják, hogyan lesz jobb a világ.