Megújult a napkori meteorológiai radar

A 41-es főútról jól látszik a torony Napkor határában, amelyben az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik nagy teljesítményű időjárási radarja működik. Legutóbb 2003-ban modernizálták, azonban már eljárt felette az idő. Az OMSZ ezért úgy döntött, hogy a budapesti és a pogányvári után ezt is felújítja.

 

A teljes hálózat modernizálódott

 

Szerdán ünnepélyes keretek között jelentette be az Országos Meteorológia Szolgálat elnöke, hogy a rekonstrukció befejeződött. Radics Kornélia elmondta, az elmúlt 3 évben mindhárom radarállomásuk berendezéseit modernizálták. Szentesen pedig egy újat is építettek. Ezzel a világ élvonalába tartozó időjárási radarhálózat jött létre Magyarországon. A berendezések pedig nem csupán a légköri csapadékról szolgáltatnak adatokat, hanem a katonai és polgári repülést, a jégkárenyhítést, az árvízvédelmet és a katasztrófavédelmet is segítik. 

– A legmodernebb technikát hoztuk ide Napkorra is. Ezzel egységessé vált az Országos Meteorológiai Szolgálat radarhálózata, és egyben Európa vezető színvonalát képviseli, másrészt nem csak az időjárás előrejelzéseket, az időjárási veszélyeket, figyelmeztetéseket, riasztásokat fogja szolgálni ez a radar, hanem mondhatnám átvitt értelemben, az összes olyan kormányzati célt, ahol az állampolgárok biztonságáról van szó – tette hozzá Radics Kornélia, az OMSZ elnöke.

 

A klímaváltozás is indokolta

 

A megújult radar átadásán részt vett a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. Sőt V. Német Zsolt kapcsolta be a számítógéppel vezérelt berendezést. Az államtitkár elmondta, a klímaváltozás velejárója, hogy megszaporodtak az extrém időjárási helyzetek, a heves viharok, jégesők vagy éppen a gyorsan kialakuló árvizek. A radarok szerinte abban segítenek, hogy gyors, hiteles adatokkal szolgáljanak a várható veszélyekről.

– Napjainkban megnövekedett a jelentősége annak, hogy előre tudjuk jelezni az időjárást és a veszélyeket is. Új igényként jelent meg Magyarországon, az FM előterjesztésében és a kormánytámogatásában a jégkár enyhítési rendszer kidolgozása, amihez az OMSZ méréstechnikával járul hozzá és bizony ennek a rendszernek a kiépülésnek nélkülözhetetlen elemi a radarok – fogalmazott V. Német Zsolt.

A napkori radar felújítása 152 millió forintba került. A szaktárca 85,5 millió forinttal járult hozzá a költségekhez, a többi az OMSZ saját forrásaiból teremtette elő.

Z. Pintye Zsolt