Megújult a 275-ös szobormozdony Sóstón

Több mint 50 év szolgálat után, 1982-ben, Püspökladányból került Sóstóra a közismert gőzmozdony, amely azóta is szobormozdonyként emlékeztet a vasúti közlekedés hőskorára. Bár a szobor túlélte a kisvasutat, amelynek régi állomását díszíti, az elmúlt évek során kikezdte az idő vasfoga. A mozdony a Közlekedési Múzeum tulajdona, az intézmény a teljes külső felújításhoz csak sajnos csak az engedélyezéssel tudott hozzájárulni, pénzzel nem. A Vasutas Kulturális Alapítvány kiemelt feladataként kezeli az ország szoborgőzöseinek esztétikai felújítását, a történelmi emlékek megőrzését. Tavaly a nyíregyházi állomás gőzöse szépült meg, idén pedig a sóstói is méltó lett a környezetéhez.

 

250 ÓRÁS KÉTKEZI MUNKA

 

Suszter Csaba az alapítvány elnöke elmondta, a mozdonyt legutóbb 1999-ben esztétikailag újították fel, most a helyi csomóponti dolgozók mintegy 250 órás kétkezi munkájával egy komolyabb rekonstrukcióra került sor.

További képekért kattintson a fotóra!

A Vasutasok Szakszervezete, a Vasutas Kulturális Alapítvány támogatásával hegesztették, csiszolták és újrafestették.

 

BECENEVE A NYALÓKA

 

A 275-ös gőzmozdony annak idején a Nyalóka becenevet kapta, a típust 1928 és 1940 között gyártották, 148 darab készült belőle. Nem száguldásra termett, a legnagyobb sebessége 70 kilométer volt óránként. Mellékvonali forgalomra készült, ennek a feladatnak pedig kiválóan megfelelt. A felújítás után most újra régi fényében várja az érdeklődőket Sóstón.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)