Megújulnak a nádfedeles házak

Már dolgoznak a mesterek a besztereci porta kéki istállóján. Ez az egyik olyan épület a Sóstói Múzeumfaluban, amelyen elvégzik a tetőfelújítást. Az 1979-ben a skanzenbe telepített építményen nem kell kicserélni a teljes nádtetőt, az alsóbb rétegeket meghagyják, csupán a felső kap új borítást.

A Kubinyi Ágoston Program keretében 2016 nyaráig több nádfedeles épület megújul a Sóstói Múzeumfaluban. A szakmai támogatási programra Nyíregyháza város és a Sóstói Múzeumfalu 2015 első negyedévében közös pályázatot nyújtott be. A bíráló bizottság által megítélt keretösszeget a nyíregyházi önkormányzat több mint 1 millió forinttal kiegészítette, így összesen 11 millió forintból kijavíthatják a néprajzi falurész legveszélyeztetettebb épületeinek tetőszerkezetét, s néhány építménynél elvégezhetik a nádtető teljes cseréjét.

További képekért kattintson a fotóra!

– Ebből a forrásból lakóépületek, gazdasági épületek rekonstrukcióját végeztetjük el – mondta dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. – Megújul a tirpák portánk épületeinek jó része, a tiszadobi porta szépül meg, gazdasági épület, istálló és lakóház, és még néhány kisebb építményen végeznek javítást, összességében 8-9 épületet érint a felújítás.

A Nyíregyházi Települési Értéktárban a Sóstói Múzeumfalu mellett a Tirpák népi építészet is helyet kapott, ezért fontos, hogy a Kubinyi Program keretében most a tirpák portán álló épületek héjazata is megújulhat. A tetőfedés jó idő esetén még idén tovább folytatódik, de a munkálatok nagy része a 2016-os szezon tavaszi időszakára tolódik át. A projekt 2016 júniusában fejeződik be.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)