Megújul az idősek otthona Nyírturán

Régi és elavult az idősek bentlakásos otthona Nyírturán. A hozzá tartozó kiszolgálóegységek ráadásul nem is ezen az ingatlanon találhatóak. Az önkormányzat ezért régóta tervezi, hogy a gazdaságosabb működés érdekében felújítsa és bővítse az intézményt. Most pályázaton szerzett 82 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósulhat meg a beruházás.

– Rengeteg olyan idős van a településen, aki szeretne ide bejönni, hiszen ez egy családias környezet – mondta Mikó Gábor, Nyírtura polgármestere. – Nagy területekkel bírunk az intézmény mögött. Tehát a bentlakók nemcsak csendesen élik meg a mindennapjaikat, hanem itt kertészkedhetnek, fát metszhetnek, gyümölcsöt szedhetnek, tehát igazából nem próbáljuk meg kiszakítani őket a családias légkörből.

További képekért kattintson a fotóra!

Jelenleg 10 lakója van a nyírturai otthonnak, a felújítás után ez 20-ra növekedhet. Az önkormányzat tervei szerint a későbbiekben pedig 50 fősre szeretnék bővíteni. A terveket a nemzeti fejlesztési miniszter is támogatja.

– Azt gondolom, hogy egy kistelepüléstől kezdve egy nagyvárosig, akár fővárosig, akkor működik hatékonyan jól és mindenki számára élhetően, ha gondoskodik a csecsemőktől kezdve a szépkorúakig mindenkiről. Azt gondolom, ez a hely ennek a mintapéldája – mondta Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter.

A nyírturai idősek otthonának felújítása a Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás sikere is. A 90 önkormányzatot tömörítő nyíregyházi központú szervezet képviseletében Jászai Menyhért méltatta a beruházást. A NYITÖT elnöke azt mondta, a beruházás és más szociális intézmények felújításánál is sikeresen felhasználják a megyeszékhely önkormányzatának tapasztalatait.

– Nyíregyháza szakértelme, munkája, integrációs tevékenysége nem áll meg a város határain belül – mondta Jászai Menyhért, a Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke. – Hiszen a szociális területen az együttműködés, vagy akár vehetem az egészségügyi alapellátást, minél többen összefogunk, annál hatékonyabban működik.

A megújuló bentlakásos otthon alapkövét ma ünnepélyes keretek között rakták le. Az építkezés hétfőn kezdődik és szeptember végére készül el a korszerűsített intézmény.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)