Megújul a Szélsőbokori út – Szélesedik a szakasz és új járdát is építenek

Teljes egészében megújul a Szélsőbokori út, a Tiszavasvári úti körforgalomtól a Rókabokori útig. Kerékpáros nyomvonalat alakítanak ki és kiépítik a hiányzó járdaszakaszokat is. A beruházásra valamivel több mint 920 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat.

Gépektől hangos a Szélsőbokori út, javában zajlanak a munkálatok több szakaszon is. A Szélsőbokori út a város dél-nyugati kertvárosias lakóterület kiszolgálását és ezen felül a városrészen elhelyezkedő ipari területek megközelítését szolgálja. Most a Tiszavasvári útnál megépült körforgalomtól kezdődően teljes hosszában felújítják a Rókabokori úti csomópontig.

Elkezdődtek a munkálatok

Mindkét oldalon burkolt padkát építenek, valamint a szegély mögött földpadkát alakítanak ki. Az útfelújításnál valamivel több is az, ami itt megvalósul a következő időszakban, így fogalmazott a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője, mivel maga az út hét és fél méterre szélesedik a jövőben. Itt autóbuszok is közlekednek, számukra is kényelmesebb lesz a haladás, de kerékpáros nyomvonalat is kijelölnek majd a Szélsőbokori úton és szinte teljesen új járda is épül az út keleti részén – mondta Pató István.

Vissza nem térítendő támogatás

Júniusban adtuk át a munkaterületet a kivitelezőnek, alapvetően, mint minden munkánál, itt is az a helyzet, hogy először a kevésbé látványosabb, nyűgösebb területekkel, építési munkákkal találkoztunk. Sok esetben ez problémát okoz a lakosságnak is, mert nehezebb közlekedni. Szegélyépítés, csapadékcsatorna-építés folyik jelen pillanatban. Több mint 920 millió forintos beruházásról beszélünk, több mint másfél kilométeres útszakaszról van szó. Ezt jövő évben tudjuk befejezni, a kivitelezővel egyeztettük, hogy az előkészítő munkákat úgy kell készíteni, ebben az évben le kell úgy zárni, hogy lehessen közlekedni. Kvázi félbe fogjuk hagyni magát a beruházást és jövő évben fogjuk ezt folytatni” – nyilatkozta Pató István, a nyíregyházi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője.

Összességében a tervezett beruházás biztosítani fogja a biztonságos közlekedési feltételeket valamennyi közlekedő fél számára – tette hozzá Pató István.

Csillapodtak az indulatok

Az önkormányzat sokat dolgozott azon, hogy ez a szakasz is megújulhasson, de sok ellenállással is találkoztak korábban. A kezdeti indulatok végül lecsillapodtak – így fogalmazott Póka Imre, a városrész önkormányzati képviselője.

Nagyon sok negatív hozzáállású lakó volt itt az elején és azt látom, hogy megfordult ez a százalékos arány, a többség szeretné, és miért ne szeretné? Teljesen új utat, az előbb elmondott paraméterek szerint végre zárt csapadékvizet is kapnak és nemcsak jó minőségű úton, hanem normálisan a gyalogosok is tudnak közlekedni biztonságban” – tette hozzá a képviselő.

Korlátozások

Korlátozásokra számítani kell még a felújítás idején, többek között az autóbuszok is más nyomvonalon fognak közlekedni, amikor a munkálatok ezt úgy kívánják, első alkalommal már ezen a héten péntek reggeltől. A Legyező utca és a Rókabokori út közötti szakaszon pedig az átmenő forgalmat is lezárják a csapadékcsatorna építése miatt.

Kapcsolódó galéria

Szélsőbokori út felújítása 20221006